La multi ani, Simona Bondoc!
    -
 

La multi ani, Simona Bondoc!

Data nasterii: 21 Octombrie 1933
Simona Bondoc s-a nascut pe 21 octombrie 1933, la Bucuresti. Cu o mama profesoara de istorie-geografie si cultura fizica si sport la scoala greaca si un tata sef contabil al unui mare institut de proiectari, Simona a avut in primii ani o viata simpla, dar frumoasa. Dupa ce a terminat liceul Lazar, viitoarea actrita a dat examen de admitere pe furis la Institutul de Teatru “I.L. Caragiale”, pe care l-a absolvit in 1954, la clasa profesoarei Beate Fredanov. Apoi, actrita sarbatorita astazi s-a angajat, impreuna cu Valeria Gagealov, la Teatrul National Bucuresti, iar din 2002 a devenit societar de onoare.
“Patima mea pentru scena a izbucnit deodata, cand am fost la teatru si am vazut ceva care m-a impresionat pana la lacrimi. In sala lumea se amuza, aplauda, radea, asculta cu emotie ce se canta si ce se spunea pe scena, iar eu plangeam acolo, in fundul lojii, hohoteam de ti se rupea inima! Nu mai stiu ce opereta era aia la care ma dusesera parintii mei! Stiu doar ca eroul serii era Ion Dacian. Si mai stiu ca atunci m-a strafulgerat sentimentul ca eu nu pot face nimic altceva in viata decat teatru. Cred ca fusesem la Vanzatorul de pasari! Nu, nu eram pentru prima data la teatru! Asistasem, tot cu parintii mei, la marile spectacole care se jucau anume pentru copii si tineret la Teatrul National - in acea splendida cladire distrusa, in vara anului 1944, de bombardamentele care au mutilat centrul Bucurestilor”, marturisea Simona Bondoc intr-un interviu dat publicatiei “Formula AS” in 2004.
Pe parcursul carierei, Simona Bondoc a fost distribuita in numeroase piese de teatru si in productii cinematografice. "N-am refuzat niciun rol - oricat de mic, oricat de mare, oricat mi-ar fi placut, oricat mi-ar fi displacut (si mi s-a intamplat de multe ori acest lucru!). A astepta roluri mari, a spune: "ala, da, ala nu!" mi se pare un lux nesabuit!", declara actrita intr-un alt interviu acordat aceleiasi reviste.
Printre rolurile interate de-a lungul carierei sale amintim: Eva, in "Adam si Eva", de Aurel Baranga, Matusa, in "Casatoria", de Gogol, Anna Pavlovna, in "Cadavrul viu", de L. Tolstoi, May Devenport, in "Asteptand la Arlechin", de N. Coward, esa Vronskaia, in "Anna Karenina", de H. Edmundson, dupa L. Tolstoi, sau Babusca, in "A patra sora", de Janusz Glowacki, regia Alex Colpacci, 2006. Actrita a interat roluri remarca si in productiile de, printre care se numara - Collete in "Gaitele", de Al. Kiritescu, Doamna Chevley in "Sotul ideal", de Oscar Wilde, sau "Arhipelagul Lenoir", de Armand Salacrou.
In ceea ce priveste cinematografia, Simona Bondoc se poate mandri cu roluri de referinta, interpretate in "Hyperion", de Mircea Veroiu, "Cuibul de viespi", sau "Hotel de lux", in regia lui Dan Pita, premiat in 1992 cu Leul de Argint la prestigiosul Festival de la Venetia.

Activitati in afara TNB:
Teatru radiofonic:
„Padurea” de Aleksandr Nikolaevici Ostrovsky
„Vinovati fara vina” de Aleksandr Nikolaevici Ostrovsky
„Neintelegerea” de Albert Camus
„Cand vine barza” de Andrè Roussin
Maxine - „Noaptea iguanei” de Tennessee Williams
Lady - „Orfeu in infern” de Tennessee Williams
Dona Alba - „Dona Alba” de Gib Mihaescu
Mona - „Steaua fara nume” de Mihail Sebastian

Roluri in film:
„Hotel de lux”, regia Dan Pita, 1992
„Figurantii”, regia Malvina Ursianu, 1987
„Cuibul de viespi”, regia Horea Popescu, 1986
„Hyperion”, regia Mircea Veroiu, 1975
„Aventuri la Ontario”
„Porto-Franco”, regia Paul Calinescu, 1961

Televiziune:
„Simple coincidente” de Paul Everac
„Arhipelagul Lenoir” de Armand Salacrou
„Viligiaturistii” de Maxim Gorki
Mariana Pineda – „Mariana Pineda” de Federico Garcia Lorca
Doamna Chevley - „Sotul ideal” de Oscar Wilde
Collete - „Gaitele” de Alexandru Kiritescu

de Redactia - 7913 afisari
 
         
 
4.6 - 8 voturi