La multi ani, Simion Avram(Siminica)!
    -
 

La multi ani, Simion Avram(Siminica)!

Data nasterii: 31 Octombrie 1936
Simion Avram, cunoscut sub numele de „Siminica” s-a nascut pe 31 octombrie 1936, in Bucuresti. Artist si acrobat roman, considerat cel mai celebru comic al Circului romanesc, Siminica s-a nascut intr-o cusca a leilor transformata in vagon de circ. Bunicul sau era instrumentist in Orchestra Circului „Bercuini”, tatal sau cinta la trombon si realiza pasaje comice, iar mama sa era „amazoana” si, in timpul liber, vinzatoare la case de bilete.

De la cinci ani Siminica preia traditia familiei si incepe sa se pregateasca pentru lumea circului. Doi ani mai tirziu, pe cind avea doar 7 ani, isi va face debutul in arena intr-un spectacol in care executa atit numere de acrobatie, contorsionism si diverse giumbuslucuri. Tot in acea perioada incepe sa se antreneze executind alaturi de sora sa, Elena, diferite numere de acrobatie. Pentru a-si incropi materialele necesare folosea pentru construirea unui dublu-trapez fringhia pentru rufe a mamei si un tarus de fier gasit. Astfel, in scurt timp, Siminica si sora sa au reusit sa execute in arena, fara lonja de siguranta, cateva numere de neuitat de dublu trapez, excentric acrobat sau un numar aerian in dantura cu elemente de inalta clasa si foarte periculoase.
Datorita succesului pe care-l aveau cu numerele de acrobatie cei doi devenisera vedete in programul circurilor „Bernea”, „Antonio”, „Palladium”, „Franzini” si „Krateyl”, care si-i disputau aprig.

In 1953 Simion Avram participa impreuna cu sora sa Elena la Festivalul Mondial al Tineretii din Bucuresti executind numere de acrobatie. Dupa ce Elena se casatoreste cu vestitul acrobat Sandi Bernea, Siminica se retrage lasindu-i pe cei doi sa execute impreuna numerele de acrobatie.
In 1954 Siminica devine angajat al Circului de Stat din Bucuresti, iar trei ani mai tarziu el demisioneaza din Circul de Stat in urma unor divergente politice cu conducerea de atunci a Circului si ajunge sa descarce vagoane cu scanduri in Gara Obor pentru o suma de 20 de lei pentru un vagon descarcat.
Reuseste intr-un final sa revina in Circul de Stat fiind angajat insa... recuziter. Dupa ce acrobatul Franti Petrescu se imbolnaveste, trebuind sa fie inlocuit, Siminica revine in arena cu un succes imens.

Siminica a executat mai toate meseriile artei circului: zburator, trapezist, looping in doi, echilibristica la mare inaltime, echilibristica cu bara de bambus in dantura, saltator, echilibrist la sol, excentric acrobat, etc. Avind ca model scoala rusa de circ in 1956, pe cind se afla intr-un turneu in Bulgaria, devinde comic de circ inlocuind un coleg care se imbolnavise. De la bun inceput a abordat genul comic modern, fara machiaj, doar cu citeva elemente de costum si recuzita, parodiind diferite numere de circ in timp ce in arena se montau recuzita si aparatele pentru numarul urmator.
In 1987 Simion Avram se pensioneaza revenind insa in arena circului un an mai tirziu si continuind sa lucreze atit in tara cit si in turnee in strainatate pina in 1995.

Premii
Premiul Special pentru Spectacol de Circ (unicul premiu pentru spectacol de Circ acordat vreodata in Romania) - Galele „Uniter” (2002)
Premiul de excelenta pentru intreaga activitate oferit de Circul de Stat Bucuresti (2002).

de Redactia - 2681 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi