La multi ani, Septimiu Sever!
    -
 

La multi ani, Septimiu Sever!

Data nasterii: 30 Aprilie 1926
Septimiu Sever s-a nascut pe 30 aprilie 1926, la Turda. Actor roman deosebit de talentat, Sever a absolvit in 1947 Conservatorul Regal de Muzica si Arta Dramatica din Bucuresti, clasa Marioarei Voiculescu. Din 1948 este distribuit la Teatrul Dramatic “Radu Stanca” din Sibiu, unde joaca in mai multe piese (printre care si “Gaitele” de Alexandru Kiritescu, “Burghezul gentilom” de Moliere) inainte de a-si face debutul, in 1949, la Teatrul “Lucia Sturdza-Bulandra”, cu piesa “Un om obisnuit” de Leonid Leonov.

Pana in 1971 Septimiu Sever a interpretat mai mult de 50 de roluri pe scenele romanesti, dintre care peste jumatate la Teatrul “Lucia Sturdza Bulandra”. A mai jucat la Teatrul National din Bucuresti si din Cluj, la Teatrul Mic, la Teatrul “Ion Creanga” din Capitala, la Teatrul “I. D. Sarbu” din Petrosani, la Teatrul de nord din Satu Mare, La Teatrul “Sica Alexandrescu” din Brasov, la Teatrul Dramatic “Radu Stanca” din Sibiu (unde a si debutat). A fost distribuit alaturi de nume rasunatoare ale teatrului romanesc ca Lucia Sturdza-Bulandra, Stefan Ciubotarasu, Clody Bertola, Fory Etterle, Beate Fredanov, Mircea Albulescu, Tantzi Cocea, Marcela Russu.

Nu pot fi uitate rolurile pe care le-a creat in “Razvan si Vidra” de Bogdan Petriceicu Hasdeu, “Trei generatii” de Lucia Demetrius, “Horia” de Mihail Davidoglu, “Hanul de la Rascruce” si “Febre” de Horia Lovinescu sau “Toate panzele sus” de Radu Tudoran.

Odata emigrat, Septimiu Sever a reusit sa-si continue cariera - scena, televiziune, film, profesorat. A jucat in franceza si in franceza, din 1976 pana in 1979, a fost distribuit in serialul care l-a facut cunoscut in Quebec “Grand-papa”, dupa care au urmat, pana in 1991, alte serii televizate (vreo 10), dintre care amintim doar “Jeunes en liberte” (I si II), “Manon”, “Sword of Gideon”, „Le Matou”, “Un signe de feu”.
Functionase, la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, ca asistent al lui George Vraca. A fost si la Montreal profesor de teatru la College Brebeuf sau la College Notre Dame.

Pana in 2002 a fost presedinte al teatrului din Marieville (Quebec), unde a jucat in piesele “The Barefoot in the Park” (Les pieds nus) si in “Ah! Six bons moines!”. La acest din urma spectacol (comedie muzicala de mare succes) scenariul a fost scris de Serge Tourbide la solicitarea lui Septimiu Sever, care semna regia.

In anul 1971, impreuna cu sotia sa, Herastia Peretz, a emigrat in Canada. In tara a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite in domeniul artei dramatice”. De asemenea, este laureat al Premiului de Stat si medaliat cu Meritul cultural. In 2002, cand se afla in Romania la Teatrul National din Bucuresti invitat de Ion Caramitru sa ofere Premiul UNITER celei mai bune actrite (Valeria Seciu), directorul Teatrului National din Bucuresti, Dinu Sararu, i-a oferit Diploma de Onoare a Teatrului National Bucuresti.

Filmografie:
Mitrea Cocor (1952) - Mitrea Cocor
Citadela sfaramata (1957)
La varsta dragostei (1963)
De-as fi... Harap Alb (1965)
Dacii (1967)
Mihai Viteazul (1971) - Radu Buzescu
Grand-papa (1976)
Faut le faire (1977)
Jeunes en liberté (I) (1979)
Jeunes en liberté (II) (1980)
Marisol (1983)
Sophie, Lilianne et Normand (1986)
Le matou (1987)
Manon (1987)
La source du mal (1988)
Rachel et Réjean Inc. (1988)
Un signe de feu (1991)

Tot astazi ii uram „La multi ani!” si Ianei Matei.

de Redactia - 4137 afisari
 
         
 
4.5 - 4 voturi