Astazi este ziua actritei Draga Olteanu Matei. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua actritei Draga Olteanu Matei. La multi ani!

Data nasterii: 24 Octombrie 1933
Actrita Draga Olteanu Matei s-a nascut pe 24 octombrie 1933, in Bucuresti. Dupa ce a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" in 1956, in luna septembrie a aceluiasi an a debutat in piesa "Ziaristii" de Alexandru Mirodan.

Au urmat apoi numeroase roluri pe scena Teatrului National Bucuresti, in numeroase filme si la televiziune - reprezentanta a generatiei de aur a teatrului romanesc, Draga Olteanu Matei are un palmares foarte bogat. De-a lungul carierei sale a jucat in diferite piese de teatru: "Coana Chirita" dupa Alecsandri, pentru care a scris si un scenariu de film in doua serii (Coana Chirita - 1986 si Chirita la Iasi 1987), "Gaitele" de Kiritescu (1977), "Caruta cu paie" de Mircea Stefanescu, "Hagi Tudose" de Barbu Stefanescu Delavrancea, "Domnisoara Nastasia" de G.M. Zamfirescu, "Pisica in noaptea de Anul Nou" de D.R. Popescu, "Autorul e in sala" de Ion Baiesu etc. Pe scena Teatrului National a mai jucat in "Azilul de noapte" de Maxim Gorki, in "Crima pentru pamant", o dramatizare dupa romanul cu acelasi nume al lui Dinu Sararu.

De asemenea, talentata actrita a facut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucand-o pe Veta, sotia lui Nea Marin, in numeroase show-uri TV si in filmul artistic "Nea Marin miliardar".

Dupa pensionarea sa din Teatrul National, Draga Olteanu Matei s-a retras la Piatra Neamt unde a infiintat compania teatrala “Teatrul Vostru”.
Deasemenea, Draga Olteanu-Matei, sotia doctorului Matei, a lansat audio-book-ul “Golitatea inconjura, iar foamea da de-a dreptul”, ce cuprinde retete in versuri si in proza culese, scrise si povestite de indragita actrita. La evenimentul inaugararii cartii au luat parte nume mari ale teatrului si cinematografiei, prieteni dragi ai actritei, care au tinut sa ii fie alaturi si sa deguste din celebrele parjoale, gatite chiar de Draga. Printre invitati s-au numarat Marin Moraru, Gheorghe Dinica, Rodica Mandache, Ion Lucian, Iurie Darie, insotit de Anca Pandrea, Mitica Popescu, Monica Davidescu, Sanda Marin, Ion Cojan, Valentin Uritescu, Ileana Stana Ionescu si Mircea Albulescu.

Premii:

ACIN (pentru “Ilustrate cu flori de camp” si “Filip cel bun”) - 1975
Ordinul Steaua Romaniei in grad de Cavaler,
Premiul TVR si PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubita actrita - 2003
Premiul UNITER pentru intreaga activitate - 2004
Premiul de Excelenta al Revistei VIP - 2005
Cetaten de onoare al  municipiului Piatra Neamt pe 27 septembrie/2007
Premiul Constantin Tanase (Israel),
Premiul pentru ecranizare pentru copii (Moscova),
Premiul UCR pentru Faimosul Paparazzo, si multe altele...

de Redactia - 3590 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi