La multi ani, Romania, la multi ani, romani, oriunde v-ati afla!
    -
 

La multi ani, Romania, la multi ani, romani, oriunde v-ati afla!

Data nasterii: 01 Decembrie 1918
Astazi se implinesc 94 de ani de la Marea Unire din 1918 si implinirea idealului national: statul unitar. Drumul catre atingerea acestui ideal a fost insa unul anevoios si plin de incercari pe care romanii le-au depasit cu determinare si cu incredere intr-un viitor mai bun...

Odata cu sfarsitul Revolutiei Ruse (februarie 1917), romanii din Basarabia au inceput sa lupte pentru drepturi nationale. Astfel, la inceputul lui decembrie 1917, Sfatul Tarii (Chisinau), o adunare reprezentativa a Basarabiei, a proclamat Basarabia Republica Democratica Moldoveneasca, autonoma in interiorul Rusiei. O luna mai tarziu, pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Tarii a votat independenta Republicii Democratice Moldovenesti, iar la 27 martie 1918 aceeasi adunare a votat unirea Basarabiei cu Romania. Primul pas catre desavarsirea Marii Uniri fusese facut...

Idealul unirii si luptei nationale fiind suficient de puternic si in Bucovina, Congresul General al Bucovinei a votat la 15 noiembrie 1918 unirea Bucovinei cu Regatul Romaniei. Pentru a demonstra intregii lumi dorinta de unire a Transilvaniei cu Regatul Romaniei, Consiliul National Roman Central a convocat pentru 1 decembrie 1918 o mare adunare nationala romaneasca la Alba-Iulia. Acolo au luat parte 1228 de delegati alesi din toate localitatile Transilvaniei si o suta de mii de alti romani veniti sa-si exprime adeziunea la unire. Delegatii au votat unirea Transilvaniei, Maramuresului, Crisanei si Banatului cu Regatul Romaniei. Marea Unire si Romania Mare se transformasera peste noapte intr-un fapt implinit.

Unirea a fost ratificata in 1920 prin Tratatul de la Trianon (in cazul Transilvaniei, Crisanei, Banatului si Maramuresului) si prin Tratatul de la Versailles (in cazul Bucovinei si Basarabiei). Statul roman a functionat in granitele stabilite la 1918 doar pana in 1940, cand Basarabia si Bucovina au fost preluate de U.R.S.S prin Pactul Ribbentrop-Molotov.

Daca intre 1866-1947 ziua nationala a Romaniei era pe 10 mai, intre 1948-1989, ziua nationala a fost sarbatorita pe 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgata de presedintele Ion Iliescu, ziua de 1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala si sarbatoare publica in Romania.

de Redactia - 3106 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi