La multi ani, Radu Mihaileanu!
    -
 

La multi ani, Radu Mihaileanu!

Data nasterii: 23 Aprilie 1958
Regizorul de etnie evreiasca Radu Mihaileanu s-a nascut in Bucuresti, pe 23 aprilie 1958. Tatal sau, Mordechai Buchman, si-a schimbat numele in Ion Mihaileanu dupa evadarea dintr-un lagar de concentrare nazist din timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Radu fuge din Romania in 1980 si se stabileste mai intai in Israel, apoi in Franta, unde a absolvit Institutul de Cinematografie din Paris. In 1989, a realizat, impreuna cu Marco Ferreri, adaptarea dialogului platonic "Banchetul" in telefilmul cu acelasi nume.

A inceput de jos, iar in 1992 face primul sau lung metraj. Cu filmul ”Traieste” a cucerit premiul Cesar si a primit recunoasterea internationala. Filmul sau Traieste! (Va, vis et deviens) a fost distins in 2006 cu Premiul César pentru cel mai bun scenariu original (cu Alain-Michel Blanc). A cunoscut succese si cu urmatoarele sale pelicule „Concertul” si „Izvorul femeilor”.

Istoria personala a familiei sale a avut un mare impact asupra carierei cinematografice. “Trenul vietii” si “Concertul”, doua dintre cele mai cunoscute filme ale sale, au la baza intrigilor fapte legate de nedreptati comise impotriva evreilor. “Fiecare tara are o caracteristica puternica a sa. In Franta, de exemplu, domina cinemaul de autor, care vine pe linia Godard, Truffaut, Resnais, dar treptat s-a diversificat. Azi exista Luc Besson, Jean-Pierre Jeunet, Kassovitz. In Romania, la fel. Cultura ei de baza e un cinema mai realist, social, si e printre cinematografiile cele mai bune din lume. Eu as pune-o chiar pe locul intai, alaturi de Israel, Iran, Taiwan si Coreea. Dar, mai mult ca sigur, generatia Internet, care vede filme din lumea intreaga, va face un cinema mult mai diversificat, fara ca aceasta specificitate romaneasca sa nu se piarda, sper. Cinema-ul acesta de mare valoare a lui Cristian Mungiu, Porumboiu, Puiu, Muntean, Mitulescu nu trebuie sa se piarda”, declara regizorul pentru Evenimentul Zilei.

In plan personal, regizorul are doi fii, iar unul dintre ei vrea sa ii calce pe urme.

Filmografie:
Cinemaguerilla (2009)
La nouvelle vague du cinema roumain / Noul val din filmul romanesc (2008) - el insusi
Cine ma striga? (1979)

Filme regizate de Radu Mihaileanu:
La source des femmes / Izvorul femeilor (2011)
Le concert / Concertul (2009)
Va, vis et deviens / Traieste! (2005)
Les Pygmees de Carlo (2002)
Train de vie / Trenul vietii (1998)
Bonjour Antoine (1997)
Trahir (1993)
Les quatre saisons (1980)

Filmografie – scenarist:
La source des femmes / Izvorul femeilor (2011)
Le concert / Concertul (2009)
Les Pygmees de Carlo (2002)
Train de vie / Trenul vietii (1998)
Trahir (1993)

Filmografie - producator
La source des femmes / Izvorul femeilor (2011)
Filmografie - el insusi / ea insasi
Il était une fois... Les aventures de Rabbi Jacob (2009)

Filmografie - second unit director or assist:
Un week-end sur deux (1990)
El sueño del mono loco (1989)
Come sono buoni i bianchi (1988)
Les saisons du plaisir (1988)

Filmografie – scriitor:
Le banquet (1989)

Tot astazi ii uram „La multi ani!” si lui Vlad Enachescu.

de Redactia - 1635 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi