La multi ani, Prof. Dr. Irinel Popescu!
    -
 

La multi ani, Prof. Dr. Irinel Popescu!

Data nasterii: 22 Aprilie 1953
Prof. Dr. Irinel Popescu s-a nascut pe 22 aprilie 1953, la Filiasi. Medic si politician roman, Popescu conduce in prezent Clinica de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni. A fost senator in legislatura 2004-2008, ales pe listele PC, in judetul Dolj si presedinte al Comisiei de Invatamant din Senatul Romaniei.

A urmat Facultatea de Medicina la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1977 cu media 9.98, a fost primul clasat la "Concursul de internat in specialitati Chirurgicale" al promotiei. Ulterior,  a devenit foarte cunoscut in Romania dupa ce a introdus transplantul de ficat in practica medicala. Specializarea sa principala este chirurgia generala, la care a adaugat-o, in ultimul deceniu, pe cea hepatica.

Momentul de varf al carierei lui a fost realizarea primului transplant hepatic din Romania, in anul 2000, dupa ce prof. dr. Irinel Popescu s-a intors din SUA, unde a invatat timp de trei ani tehnicile de transplant. In anii urmatori a realizat peste 150 de transplanturi hepatice si 1500 de rezectii hepatice. Expert al Consiliului Europei in probleme de transplant, profesorul Irinel Popescu este activ si in viasa politica (Partidul Conservator).

La numai sase ani de la terminarea specializarii, Irinel Popescu devine in 1983 medic specialist chirurg, iar in 1990 medic primar chirurg, obtinand Diploma de Doctor in Medicina in cadrul Universitatii Carol Davila din Bucuresti. Indrumatorul tezei de doctorat a fost renumitul Prof. Dr. Dan Setlacec. Pleaca peste hotare din dorinta de a se perfectiona si a revolutiona chirurgia romaneasca. In 1989 a fost pentru doua saptamani la Spitalul "Charite" din Berlin, Germania. A plecat in Franta pentru doua luni la Spitalul Paul Brousse din Paris. Dupa intoarcerea din Franta, decide sa plece peste ocean, in America. Jumatate de an a petrecut-o la Universitatea Pittsburgh, iar aproape trei ani la Spitalul Mount Sinai din New York. Dupa perioada de perfectionare a facut schimburi de experienta cu institutii din Munchen (Universitatea Ludwig Maximilian), Hamburg (Universitatea Eppendorf), Capetown Africa de Sud (Spitalul Groote Schur), Essen (Spitalul Universitar), Atena (Spitalul Palio Faliro) si Milano (Spitalul Niguarda).

Dupa perioada de pregatire si perfectionare, a condus Spitalul Clinic Fundeni din functia de Director Adjunct si a avut grija de Directia Sanitara a Municipiului Bucuretti in 1997. Din 1998 este ales Director al Institutului de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor si Farmacistilor si Secretar de Stat la Ministerul Sanatatii in perioada 1999 – 2000;

In prezent, Prof. Dr. Irinel Popescu ii indruma si ii pregateste permanent pe studentii de la Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila"- Bucuresti, fiind Profesor de Chirurgie si Coordonator de programe de formare al platformei de cercetare „George Emil Palade” din cadrul aceleiasi universitati.

In martie 2013, candidatura medicului Irinel Popescu la calitatea de membru corespondent al Academiei Romane a fost respinsa de Academie. De asemenea, el a fost ales presedinte al Academiei de Stiinte Medicale, pentru un mandat de patru ani.

Titluri obtinute: Membru de onoare al Academiei de stiinte a Moldovei, Doctor Honoris Causa al Universitatii de Medicina si Farmacie Craiova, Doctor Honoris Causa al Universitatii "Ovidius" din Constanta, Profesor de onoare al Universitatii "Ovidius" din Constanta si Profesor de Onoare al Facultatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures.

de Redactia - 2358 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi