La multi ani, Nelson Mandela!
    -
 

La multi ani, Nelson Mandela!

Data nasterii: 18 Iulie 1918
Omul politic sud-african Nelson Rolihlahla Mandela s-a nascut pe 18 iulie 1918 la Mvezo, o localitate situata in districtul Umtata. Primul presedinte al Africii de Sud ales prin vot universal (1994-1999), Mandela a fost liderul partidului Congresul National African si unul din principalii activisti importriva apartheid-ului. Condamnat pe viata la 12 iunie 1964, a fost eliberat, dupa 27 de ani inchisoare, la 11 februarie 1990.
Nelson Mandela este singurul membru al familiei sale care urmeaza o scoala. Aici primeste numele englez "Nelson", conform unei mode a timpului, numele sau de botez fiind Rolihlala. Dupa incheierea pregatirii elementare, urmeaza diverse scoli ca: Clarkebury Boarding Institute, Healdtown Comprehensive School si apoi colegiul Wesley si universitatea Fort Hare University, unde il cunoaste pe Oliver Tambo, cu care devine prieten.
Pentru inceput, Nelson Mandela lucreaza la o firma de consultanta juridica, Witkin, Sidelsky and Edelman, timp in care isi completeaza studiile la University of South Africa prin corespondenta. Continua studiile de drept la Universitatea din Witwatersrand. Aici se imprieteneste cu Joe Slovo, Harry Schwarz si Ruth First, activisti anti-apartheid.
Dupa ce Partidul National Sud-African a castigat alegerile, Nelson Mandela a luat decizia sa intre in politica. Ca presedinte, Mandela a format Comisia pentru adevar si reconciliere, pentru a investiga incalcarile drepturilor omului sub apertheid si a avut numeroase initiative menite sa imbunatateasca standardul de viata al populatiei de culoare din Africa de Sud. De asemenea, in 1996, Mandela ratifica o noua constitutie a Africii de Sud.
Omul politic sud-african s-a retras din politica in iunie 1999, la varsta de 81 de ani.
In afara de primirea Premiului Nobel, Nelson Mandela a mai primit peste 250 de distinctii si medalii. In noiembrie 2009, Adunarea Generala a Natiunilor Unite proclama ziua de 18 iulie (ziua sa de nastere) ca fiind Ziua Mandela.
In plan personal, Mandela a fost casatorit de trei ori si are sase copii si 20 de nepoti.

de Redactia - 2416 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi