La multi ani, Mircea Danieliuc!
    -
 

La multi ani, Mircea Danieliuc!

Data nasterii: 07 Aprilie 1975
Marele cineast roman Mircea Danieliuc s-a nascut pe 7 aprilie 1945, in orasul Hotin (Ucraina). A absolvit Liceul "Constantin Negruzzi" din Iasi in 1961, Facultatea de Filologie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (1966). Cu o activitate intensa in echipele studentesti de teatru, Danieliuc simte o irezistibila chemare spre arta filmului terminand, in 1972, Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale" din Bucuresti, sectia regie de film.
Debutul sau cinematografic s-a produs in 1988 cu „WARFV", lucrare pentru anul II, un scurtmetraj de fictiune, alb-negru. Chiar din acest film se observa cateva trasaturi ale artei sale poetice: spatiul inchis, ca o incinta, lipsa de orizont, rezultand mai mult dintr-o situatie limita, aici razboiul, incomunicabilitatea, absurdul mortii, solitudinea, disperarea. In lucrarea de diploma, „Dus-intors” (1972), un mediu metraj de fictiune, color, adanceste si diversifica incomunicabilitatea si lipsa de orizont a eroilor filmului.
Intre1990 – 1995, Mircea Danieliuc a fost director al "Alpha Films International" din Bucuresti, iar intre 1997 – 1998, el a fost director general al "Rofilm S.A.” din Bucuresti, obtinand si premiul ASPRO pentru debut (1997).
In prezent este presedinte al "Societatii Creatorilor de Film" , membru al "Uniunii Cineastilor" si presedinte al "Fundatiei Mircea Daneliuc pentru Filmul National".
Danieliuc este singurul cineast roman prezent in "Top 10 - Cele mai bune filme romanesti" cu doua titluri,  “Proba de microfon" (locul 9) si "Croaziera" (locul 10).
Cineastul a fost casatorit cu actrita Tora Vasilescu, interpreta de neuitat a Mariei din "Cursa", de care insa a divortat in favoarea actritei Cecilia Barbora, pe care a lansat-o in "Padurea de fagi".

Alte realizari:
Prozator: "Marilene", "Apa din cizme", "Strigoi fara tara"
Dramaturg: piesa "Petru si Pavel"
Actor: "Cursa"- ACIN - Premiul de Debut, "Editie speciala"- ACIN - Premiul de Regie, "Croaziera"
Scenarist: "Proba de microfon", “Senatorul melcilor", "Aceasta lehamite", "Tusea si Junghiul"
Regizor: "Glissando" -Marele premiu ACIN/1985, "Senatorul melcilor" - Premiu special al juriului UCIN-1995, "Ambasador, cautam patrie", "Legiunea straina",  "Marilena"
de Redactia - 2370 afisari
 
         
 
4.3 - 3 voturi