La multi ani, Mircea Anghelescu!
    -
 

La multi ani, Mircea Anghelescu!

Data nasterii: 12 Martie 1941
Mircea Anghelescu s-a nascut pe 12 martie 1941, la Bucuresti. Cercetator literar, critic literar, filolog, istoric literar, paleograf si pedagog roman, acesta a fost profesor doctor la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, fiind preocupat de perioada preromantica din literatura romana. In 1957, criticul literar Mircea Anghelescu devine absolvent al Liceului ”Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, iar cinci ani mai tarziu, absolva Facultatea de Filologie, sectia Araba-Romana a Universitatii din Bucuresti. Participa la cursurile profesorilor Tudor Vianu sau George Calinescu.
El devine doctor in filologie al Universitatii Bucuresti in anul 1970 si, mai tarziu, cercetator la Institutul de Istorie Literara „G. Calinescu” din cadrul Academiei Romane. Intre 1994-2003, filologul Anghelescu este vicepresedinte al Fundatiei Culturale Romane, apoi director al Editurii Fundatiei Culturale Romane (1995-1997) si timp de cinci ani (1991-1996), vicepresedinte al Comisiei pentru limba si literatura romana din Ministerul Invatamintului.
In plus, profesorul Anghelescu este expert evaluator ARACIS, membru al Comisiei de filologie a CNATDCU si fost presedinte al Asociatiei Romane de Literatura Generala si Comparata (2009-2011) si vicepresedinte al Fundatiei Culturale Romane (1994-2003).
Membru in comitetele de redactie ale revistelor “Synthesis”, “Limba si literatura”, “New International Journal of Romanian Studies”, “Revista romana de istorie a cartii” si editor al anuarului „Romanian Cultural and Literary Studies”, criticul literar este, de asemenea,  vicepresedinte al Societatii de Studii Filologice din Romania.
In decembrie 2011 a fost declarat de catre Senatul Universitatii din Bucuresti profesor emerit.
Cat despre viata personala, cercetatorul literar este casatorit cu orientalista Nadia Anghelescu, specialista in studii arabe si profesor universitar..
In toata cariera sa, Mircea Anghelescu a publicat 15 carti de istorie si critica literara, a ingrijit aproximativ 30 de volume de editii critice, publicand peste 60 de studii (dintre care 12 in reviste din strainatate in Franta, S.U.A., Anglia, Germania, Ungaria, Bulgaria, Siria).
de Redactia - 3379 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi