La multi ani, Mihai Cosma!
    -
 

La multi ani, Mihai Cosma!

Data nasterii: 16 Octombrie 1965
Mihai Cosma s-a nascut pe 16 octombrie 1965, in Bucuresti. Muzicolog, critic muzical, jurnalist si profesor universitar, Cosma este autorul mai multor carti si articole in limbile romana si engleza si realizator (regizor, scenarist si producator) de filme documentare cu subiecte muzicale.
Provenind dintr-o familie de muzicieni - tatal sau estemuzicologul Octavian Lazar Cosma, iar mama, pianista Elena Cosma – Mihai a studiat pianul la Liceul de Muzica „George Enescu” din Bucuresti (1973-1984) cu profesoara Dina Stancu. A absolvit apoi Conservatorul de Muzica „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, sectia muzicologie (1985-1989), la clasa tatalui sau. Pentru ca a fost in aceeasi masura atras de teatru, Cosma a obtinut licenta in regie de teatru muzical la Academia de Muzica din Bucuresti (1991-1995), clasa prof.univ. Anghel Ionescu-Arbore.
Ulterior, el a devenit doctor in muzicologie in 2000, la Universitatea de Muzica din Bucuresti, sub indrumarea prof.univ.dr. Victor Giuleanu.
A fost asistent, lector, conferentiar, in prezent acesta fiind profesor universitar doctor la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Facultatea de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie muzicala, catedra de Muzicologie.

In cariera sa de jurnalist, Cosma a ocupat o serie de functii importante: redactor sef al Editurii Universitatii, de la infiintare; din 1991 este redactor la revista Muzica; redactor fondator al revistei Actualitatea muzicala (1990), a carei activitate o coordoneaza din 2002; din februarie 2007 pana in septembrie 2009 a ocupat pozitia de comentator, cu rubrica saptamanala de muzica, la cotidianul "Evenimentul zilei"; membru in colectivul stiintific al revistei RevArt a Univeristatii de Vest din Timisoara si in cel al revistei ICT in musical field al Academiei de Muzica "Gh. Dima" din Cluj-Napoca.
Din 2009 este redactor al revistei de cultura online "ArtActMagazine", colaborand cu numeroase ziare si reviste din tara si din strainatate, printre care Evenimentul zilei, Libertatea, Curierul national, Cronica Romana, Curentul, Viitorul, Spectacolul muzicii, Muzica, Melos, Opera (Londra) s.a., pentru care a scris peste 800 de articole.
De asemenea, el a realizat emisiuni la Radio Romania Muzical si a participat la numeroase emisiuni la posturile nationale de radio (din 1984) si de televiziune (printre care si multe editii ale emisiunii Colocviul criticilor muzicali, realizata de muzicologul Iosif Sava).

Mihai Cosma a participat la numeroase festivaluri internationale, in Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia, Italia, Ungaria, Rusia, Grecia, Olanda, Belgia, Luxemburg, Polonia, Bulgaria etc.
Membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Cosma este considerat un expert in problematica legata de personalitatea, cariera si creatia lui George Enescu. Este Directorul Departamentului de Cercetare Stiintifica si Activitati Artistice al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti si al Centrului de Excelenta al Facultatii de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie muzicala. Din 2012 Departamentul a fost reorganizat sub forma Centrului de Cercetare Stiintifica si Proiecte Artistice.
In plus, el este membru al Corpului national al evaluatorilor pentru invatamant superior si pentru cercetare-dezvoltare-inovare (Ministerul Educatiei si Cercetarii, Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior).
Expert evaluator de proiecte pentru Institutul Cultural Roman (domeniile Muzica si Artele spectacolului) si pentru Fondul Cultural National (domeniile Muzica si Proiecte editoriale), Mihai Cosma a fost organizatorul si coordonatorul stiintific al Simpozionului International de Muzicologie "George Enescu" din cadrul Festivalului International "George Enescu" 2011.

Filmografie:
Oedipe: premiera americana
Sinfonia da Camera: the China Tour
The International «George Enescu» Cello Encounters
Enescu: 7 Songs by Clement Marot

Premii si distinctii:
Premiul Fundatiei "Jora", pentru activitatea la revista Actualitatea muzicala (2001)
Premiul Forumului Muzical Roman (2004)
Premiul pentru critica muzicala al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania pentru anul 2008
Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler (2008)
Premiul VIP pentru critica muzicala (2009)

de Redactia - 2754 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi