La multi ani, Marin Moraru!
    -
 

La multi ani, Marin Moraru!

Data nasterii: 31 Ianuarie 1937
Marin Moraru s-a nascut pe 31 ianuarie 1937, in Bucuresti. Actor de teatru si film, Moraru a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (I.A.T.C.) "I.L.Caragiale" in anul 1961, la clasa profesor Dina Cocea, avand ca examen de diploma rolul Agamita Dandanache din piesa “O scrisoare pierduta” de I.L.Caragiale.

Dupa absolvirea facultatii, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) si la Teatrul National "I. L. Caragiale" (1971-1974).

Marin Moraru a predat in calitate de conferentiar universitar la I.A.T.C. Bucuresti (1974-1980), apoi s-a reintors in anul 1980 la Teatrul National "I. L. Caragiale", unde este actor si in prezent. Din anul 2002 este Societar de onoare al Teatrului National din Bucuresti.
Spectacole precum "D'ale carnavalului", "Leonce si Lena", "Nepotul lui Rameau", "Capul de ratoi", "Umbra", "Troilus si Cressida", "Ocolul pamantului", "Trei gemeni venetieni", ori, dupa Revolutie, "Tache, Ianke si Cadar", "Egoistul", "Crima pentru pamant" l-au avut si il au in fruntea distributiei...

Actorul care a facut onoare scolii romanesti de teatru si film a primit pe 2 martie 2009 premiul pentru intreaga cariera la Gala Premiilor Gopo, reprezentand recunoasterea legitima pe care lumea filmului de la noi o acorda contributiei importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor patru decenii de cinematografie din Romania.

Filmografie:
Iubire si onoare (2010) - unchiul Mohamed
Aniela (2009) - Costica
Regina (2008) - Cristofor
Inima de tigan (2007) - Cristofor
Orbirea voluntara - Gellu Naum (2005)
Amen. / Amen (2002) - Fotograf
Aspirina si piramidonul (TV) / (1988) - pacientul
Chirita la Iasi (1987)
Cuibul de viespi (1987) - Ianache Duduleanu, fiul Anetei
In fiecare zi mi-e dor de tine (1987)
Masca de argint (1985)
Ringul (1985) - Tom
Vara sentimentala / Vara sentimentala (1985)
Zbor periculos (1984)
Faleze de nisip (1983)
Concurs (1982) - Sandu
Stop cadru la masa (1982) - vocea lui Filip Halunga
Avantul liftuletului (TV) / Avantul liftuletului (1979) - Directorul
Un film profund realist (TV) / (1979) - ascultatorul
Cianura si picatura de ploaie (1978)
Iarna bobocilor (1977) - Toderas
Tufa de Venetia (1977)
Operatiunea 'Monstrul' (1976) - Corneliu
Pintea (1976) - voce Balan
Actorul si salbaticii (1975) - Vasile
Elixirul tineretii (1975)
Filip cel bun (1975)
Toamna bobocilor (1975) - Toderas
Un comisar acuza (1974)
Un zambet pentru mai tarziu (1974)
Felix si Otilia (Serial TV) / Felix si Otilia (1973) - dublaj voce Costache Giurgiuveanu
Felix si Otilia (1972) - dublaj voce Costache Giurgiuveanu
Farsa lui Pathelin (TV) / (1971)
Nebunia lui Pantalone (1971)
Cazul Pinedus (1970)
Cadou (1969)
Ziaristii (TV) / (1969) - ziaristul Cerchez
Rapirea fecioarelor (1968) - haiducul Dascalul
Razbunarea haiducilor (1968) - haiducul Dascalul
Maiorul si moartea (1967) - Zigu
Un film cu o fata fermecatoare (1967) - regizorul Lascu
Haiducii (1966) - haiducul Dascalu
Tristan (TV) / (1966) - Scriitorul Spinell
Rata salbatica (TV) / (1965)

de Redactia - 2956 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi