La multi ani, Mariana Buruiana!
    -
 

La multi ani, Mariana Buruiana!

Data nasterii: 11 Iulie 1955
Actrita si scriitoarea Mariana Buruiana s-a nascut pe 11 iulie 1955, la Arad. Ea a urmat cursurile Liceului nr. 2 din Arad, dupa care a absolvit in 1978 I.A.T.C. Bucuresti, sectia actorie. Repartizata la teatrul Tineretului din Piatra Neamt, actrita s-a facut remarcata prin rolul “Trei surori” si “Cuibul”. La trei ani dupa ce a absolvit Intitutul de Arta Teatrala si Cinematografica s-a transferat prin concurs la Teatrul “Lucia Sturza Bulandra” din Bucuresti. Aici a debutat cu piesa “Cum se numeau cei patru Beatles?”.

In 1995, Mariana Buruiana a demisionat de la Teatrul Bulandra pentru a se duce la Craiova sa joace in spectacolul “Danaidele/Eschil”, realizat de Silviu Purcarete. Debutul cinematografic a avut loc in anul intai de facultate in “Patima”, unde a interpretat-o pe Sabina. A jucat apoi in “Lumini si umbre” in 1981, serial ce a adus-o in sufletul publicului, iar prin rolul principal din “Domnisoara Christina” din 1992 a cunoscut consacrarea definitiva.

In 1998 a publicat cartea “Taina marturisirii”, apoi, dupa ceva timp, “Comorile Dharmei”. In 2006 a fost una dintre semnatarele Apelului pentru condamnarea regimului comunist alaturi de alti intelectuali de seama. In prezent preda la Universitatea Spiru Haret din Bucuresti.

de Redactia - 2792 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi