La multi ani, Marian Crisan!
    -
 

La multi ani, Marian Crisan!

Data nasterii: 08 Septembrie 1979
Regizorul si scenaristul roman Marian Crisan s-a nascut pe 8 septembrie 1979, in Salonta, judetul Bihor. Absolvent al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica, sectia Regie, Crisan a devenit cunoscut publicului prin scurt metrajul “Megatron”, film care a obtinut in anul 2008 Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes si cel mai bun film de scurt metraj de la "Stockholm International Film Festival”. De asemenea, el a regizat videoclipuri, inclusiv pentru vedete autohtone, printre care si Oana Zavoranu.
Debutul in lungmetraj si l-a facut cu filmul “Morgen” (2010), pelicula pentru care a castigat Premiul Special al Juriului la Festivalul International de la Locarno, precum si Premiul Juriului Ecumenic si Premiul Federatiei Internationale a Societatilor de Film.
Marian Crisan a mai fost selectionat la peste 40 de festivaluri de film din intreaga lume, tot cu acelasi film, dintre care amintim "Milano film festival", "Melbourne International Film Festival", "Sao Paulo International Short Film Festival", "Festival du Film Francophone", "AFI Los Angeles International Film Festival", "Calgary International Film Festival', "Seoul International Family Film Festival" etc.
Debutul regizoral al lui Marian Crisan l-a constituit filmul documentar "Comunismum Mobilae" (1998), continuind in 1999 cu filmul de fictiune "What about your script?", iar in 2000 tot cu un film de fictiune "The man with his left hand in his pocket". Dupa o pauza de trei ani, Crisan a continuat cu filmele "Ajutor" (2003), "La multi ani" (2005), "Portret de familie" (2006), si "Amatorul" (2007), filme cu care a fost selectionat la diferite festivaluri internationale de film.
Regizorul roman a castigat "Best screenplay, 17th dakino international short film festival, bucharest 2007" si "Festival de Cinema Independent de Barcelona 2008", ambele pentru filmul "Amatorul", iar in anul 2000 "Best documentary cinemaiubit film festival, Bucharest" pentru filmul "Comunismum Mobilae".
Activitatea sa regizorala mai contine peste 200 de videoclipuri muzicale plus cateva reclame de televiziune pentru anumite produse si servicii.

Filme regizate de Marian Crisan
“Rocker” (2012)
“Morgen” (2010)
“Luni” (2008)
“Megatron” (2008)
“Portret de familie” (2007)
“Amatorul” (2006)
“La multi ani!” (2005)

Filmografie - scenarist
“Rocker” (2012)
“Morgen” (2010)
“Megatron” (2008)
“Portret de familie” (2007) - scenarist
“Amatorul” (2006)

de Redactia - 2651 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi