La multi ani, Maria Dragomiroiu!
    -
 

La multi ani, Maria Dragomiroiu!

Data nasterii: 11 Iulie 1955
Maria Dragomiroiu s-a nascut pe 11 iulie 1955, in satul Marcea, comuna Ionesti, judetul Valcea. De mica a plecat de sub aripa duioasa a mamei ei, femeie ambitioasa si de nadejde, a coborat din satul ei aflat pe dealurile blande ale Valcei si a urmat scoala in Bucuresti locuind la o matusa.

In adolescenta, Maria Dragomiroiu s-a inscris la un liceu unde invatau feciori de stabi, traitori in cartierele cu staif ale Dorobantilor. Puiul de taran a reusit cu firea ei luminoasa sa-i cucereasca pe colegii veniti din protipendada comunista si n-a fost impovarata mai deloc de complexele copilului care asculta muzica la difuzorul prins intr-un cui in peretele casei taranesti.

Venea de cu zori la scoala, ca sa cante in clasa inca nepopulata de elevi. Fredona atat de frumos cantul popular incat primea si aplauze in scoala inca pustie in primele ore ale zorilor. Pe atunci, o aplauda femeia de serviciu care se sprijinea in matura, vrajita de glasul micii oltence.

Nu dupa mult timp, ambitioasa din fiere, eleva de la Liceul "Caragiale" s-a inscris la concursul "Floarea din gradina". A trecut primele etape eliminatorii cu note maxime insa la ultima etapa juriul a ezitat sa-i decerneze trofeul spunand ca glasul sau seamana cu al Mariei Tanase.

Maria Dragomiroiu le-a iubit teribil pe cele doua uriase Marii: Maria Lataretu si Maria Tanase, dar nici un moment nu si-a pus in gand sa le imite. Iar cariera ei superba de mai tarziu a aratat ca ea este Maria Dragomiroiu. Pana la urma juriul i-a dat si la ultimul concurs nota 10 si Maria a plecat plangand de fericire cu trofeul "Floarea din gradina" (1977), facandu-i pe razgaiatii colegi de liceu s-o numeasca "floricica noastra".

Nasa copiilor ei, superba cantareata Ileana Sararoiu, a sustinut-o si i-a dirijat pasii. In acest fel, incet, incet, ambitia fetitei de taran s-a implinit si Maria Dragomiroiu a devenit o mare artista a cantului popular romanesc.

Cunoscuta cantareata de muzica populara a debutat la Festivalul Cantecele Oltului din Calimanesti in anul 1972. Printre albumele scoase de Maria se numara: "Floricica de pe coasta (1983)", "Maria Dragomiroiu (1985)", "Of, lume, cum esti facuta (1990)", "Dragoste, otrava dulce (1999)", "Cantecul si dragostea (2002)" sau "Inima (2006)".

In februarie 2004, Presedintele Romaniei Ion Iliescu i-a conferit artistei Maria Dragomiroiu Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului", „in semn de apreciere a intregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus in slujba artei scenice si a spectacolului”.

In plan personal, Maria Dragomiroiu este casatorita cu Bebe Mihu si are 2 copii: Mircea si Ileana.

de Redactia - 2284 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi