La multi ani, Maia Morgenstern!
    -
 

La multi ani, Maia Morgenstern!

Data nasterii: 01 Mai 1962
Actrita Maia Morgenstern s-a nascut pe 1 mai 1962. A absolvit Academia de Teatru si Film in 1985 si a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt pana in 1988. A aparut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti, dupa care s-a alaturat trupei de la Teatrul National I.L.Caragiale. Printre rolurile notabile pe scena de teatru se numara Lola, Lola, din Ingerul Albastru, sau Kathleen Hogan in Park Your Car in Havard Yard. Este cunoscuta publicului roman mai ales pentru rolurile din filmele Balanta, Cel mai iubit dintre pamanteni, Patimile lui Hristos. Numele ei, Morgenstern, inseamna in germana Luceafarul de dimineata, nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a jucat in filmul Patimile lui Hristos. Regizorul filmului, Mel Gibson pare sa fi luat in considerare, printre altele, si acest detaliu pentru alegerea Maiei in rolul respectiv.

Din 2010 este numita ambasador pentru Alianta Civilizatiilor in Romania. A obtinut si Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler (Franta, 2012).

In iunie 2012 apare intr-un spot (pro bono) in care sprijina campania „Salvati Rosia Montana” acesta devenind intr-o singura zi cel mai vizionat clip al artistei pe Youtube.

In prezent, Maia Morgenstern este directorul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitala.

Maia Morgenstern a fost casatorita de doua ori si are trei copii: Tudor Aaron, Eva Lea Cabiria si Ana Isadora. Primul ei sot a fost actorul Claudiu Istodor, al doilea a fost Demeter Andras, iar al treilea, medicul neurochirurg Dumitru Baltateanu, de care a divortat, dupa cum scriu ziarele nationale, dupa aproape 12 ani.

Filmografie selectiva:
We Cannes (2014) - ea insasi
What About Love (2014) - sora Martina
Carmen (2013) - dr. Janos
Domnisoara Christina (2013) - dna. Moscu
Revederea (2013)
Fata din Transilvania (2011)
Zori de zi (2011)
Iubire elena (2010)
Iubire si onoare (2010) - Marieta
Luna verde (2010) - Simona
Sange tanar, munti si brazi (2010) - Mama
Eva / Eva - Povestea unui secol (2009)
Mar Nero / Marea Neagra (2009) - Madalina
One second of life / O secunda de viata (2009)
Die Zweite Frau (2008) - Bogdana
Mansfeld (2006) - Mrs. Mansfeld
Margo (2006) - Mama vitrega
Visuri otravite (2006) - Mama Adei
15 (2005) - Irenne
Doctor Schileru (2005)
L'homme presse / Un om grabit (2005) - Bonne de Bois de Rose
Casatorie imposibila / Casatorie imposibila (2004)
Damen Tango (2004) - Alexandra
Orient Express (2004) - Amalia Frunzetti
The Passion of the Christ / Patimile lui Hristos (2004) - Maria
A rózsa énekei (2003) - Olga
Bolondok éneke (2003) - Gina
Patul lui Procust (2001) - Doamna T.
Dark Prince: The True Story of Dracula / Printul noptii (2000) - Woman at Fountain
Marie, Nonna, la vierge et moi (2000) - Nonna
Casatorie imposibila (TV) / (1999)
Fata in fata (1999)
Kínai védelem / Apararea chineza (1999)
Triunghiul Mortii (1999) - regina Maria
Az álombánya (1998)
Frumosii nebuni ai marilor orase (TV) / (1998)
Don Juan sau dragostea pentru pentru geometrie (TV) / (1997)
Omul zilei (1997)
Witman fiuk / Baietii Witman (1997) - Mrs. Witman
Siódmy pokój (1995) - Edith Stein
To vlemma tou Odyssea / Privirea lui Ulise (1995) - sotia lui Ulise
Nostradamus (1994) - Elena
Trei surori (TV) / (1994)
Cel mai iubit dintre pamanteni (1993) - Matilda, sotia lui Petrini
Trahir (1993) - Woman in Prison
Balanta (1992) - Nela
Ramanerea (1992)
Baiatul cu o singura bretea (1991)
Casa din vis (1991)
Cei care platesc cu viata (1991)
Pasaj (1990)

Tot astazi ii uram „La multi ani!” si regizorului Calin Peter Netzer, cel care a adus in Romania, de la Berlin, „Ursul de Aur”, obtinut pentru filmul „Pozitia copilului”.

de Redactia - 2305 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi