La multi ani, Jerry Lewis!
    -
 

La multi ani, Jerry Lewis!

Data nasterii: 16 Martie 1926
Nascut pe 16 martie 1926, Jerry Lewis, pe numele sau adevarat Joseph Levich, este un comedian, actor, producator, scenarist, regizor si cantaret american. Provenind dintr-o familei de evrei din Newark, New Jersey, Jerry nu pierde timpul si la varsta de cinci ani debuteaza pe scena, mimand in stilul sau caracteristic versurile unor melodii de pe un vechi fonograf. Urmeaza apoi cursurile scolii Frank Morrrel High School din Irvington, New Jersey, iar la varsta de 16 anii adopta numele de scena Jerry Lewis in loc de Joey Lewis pentru a nu fi confundat cu comedianul Joe E. Lewis sau cunoscutul campion de box Joe Louis.
Cu un tata actor de vodevil si maestru de ceremonii, si o mama pianista si aranjor muzical pentru postul de radio WOR, actorul american formeaza in anii 1940, impreuna cu Dean Martin, un cuplu care devine in scurt timp apreciat la radio si la televiziune, unde sunt protagonistii unei emisiuni de comedie in anii 1950: “'The Colgate Comedy Hour”. Cariera sa a culminat cu o serie de filme produse de celebra companie Paramount, insa parteneriatul cu Dean Martin ia sfarsit in 25 iulie 1956.
Devenind in scurt timp un mare star de comedie, Jerry Lewis incearca sa scoata si un album cu muzica, acesta aparand pe piata mai tarziu sub numele “Jerry Lewis just sings”. Totusi, lucrurile nu s-au desfasurat intotdeauna asa cum si-a propus: filmele produse de Hal B. Wallis – “The delicate delinquent” (1957), “Rock a bye Baby” (1958), “The Geisha Boy” (1958) – nu au fost pe placul lui Lewis, care ii imputa lipsa unui aport considerabil, acesta asteptand cu nerabdare terminarea contractului cu acesta.
Primul sau mare succes s-a inregistrat in 1960, de Craciun, cand Paramount a dat premiera filmului “Cinderfella”, pe filmul lui Lewis - The Bellboy, care a fost facut cu un buget foarte mic si intr-o perioada de filmare foarte scurta. Multumiti de ceea ce a realizat, Lewis continua sa joace si sa regizeze filme scrise de el, impreuna cu Bill Richmond, culminand cu productia “The Nutty Professor” (1963).
1972 este anul in care actorul  joaca si regizeaza prima sa drama, “The day the clown cried”, a carei actiune se desfasoara intr-o tabara nazista de concentrare, insa nu va fi niciodata lansata pe ecrane datorita ”dificultatilor financiare”.
Pana in 1994, cand isi face debutul pe Broadway in muzicalul “Damn Yankees” in coregrafia viitorului regizor Rob Marshall, Lewis s-a aflat intr-un con de umbra, singurele sale aparitii fiind in anul 1983, in filmul lui Martin Scorsese, “The King of Comedy”, impreuna cu Robert de Niro Urmeaza, dar si in “Arizona Dream” (1994) sau “Funny bones” (1995).
La Festivalul de la Cannes din 2009, la cei 83 de ani ai sai, Jerry Lewis si-a  anuntat reintoarcerea pe ecrane in primul sau rol principal dupa filmul lui Scorsese, in filmul “Max Rose”.
Daca in cariera cinematografica, actorul de origine americana a excelat, era firesc ca si in plan personal acesta sa-si dovedeasca “talentul”. Astfel, Lewis a fost casatorit de doua ori: prima lui sotie, Patti Palmer, i-a dat sase baieti, in vreme ce cea de-a doua, SanDee Pitnick, a ales sa adopte o fata, Danielle Sarah Lewis, in martie 1992.

La festivalul Academiei Americane de Film, in 2009, el a fost recompensat cu un Oscar pentru intreaga sa cariera. De asemenea a fost nominalizat la premiul Nobel pentru pace in 1977, pentru telethonurile organizate de acesta in 11 ani, care au adus in conturile Asociatiei pentru Prevenirea si Combaterea Distrofiei Musculare in jur de 95 de milioane de dolari.
de Redactia - 1942 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi