La multi ani, Irina Movila!
    -
 

La multi ani, Irina Movila!

Data nasterii: 05 Iunie 1966
Actrita Irina Movila s-a nascut pe 5 iunie 1966, la Bucuresti. Ea a absolvit Academia de Teatru si Film (1991), la clasa profesorului Mircea Albulescu, interpretand numeroase roluri printre care cel al Cristnei dinn “Moartea unui artist”. Un an mai tarziu, Irina a jucat in “Cenusa pasarii din vis”, iar in 1992 a a fost distribuita in filmele “Inspectorul Van Lock” si “Hotel de lux”, ambele filme fiind in regia sotului sau, Dan Pita.

La Teatrul National Bucuresti, Irina Movila a jucat in “O noapte furtunoasa” si “Revizorul” in 2002, un an mai tarziu a aparut in “Visul unei nopti de vara”, iar in 2010 joaca in “Livada de visini”. De asemenea, actrita a putut fi vazuta si la Teatrul Mic, unde a interpretat diferite roluri intre 1992-2001, jucand in piese ca “Equ s”, “Pescarusul”, “Troia” in 1994, “Negutatorul din Venetia” sau in “Pusca de vanatoare” (2001).

In 1999 am putut-o vedea pe scena Teatrului National din Timisoara in “Femeia in rosu”. Trei ani mai tarziu, la Sala Radiofuziunii Romane, Irina Movila a participat la un recital de poezie populara cu “Cearcanul de langa soare”. Fiind familiarizata cu scena, actrita si-a incercat si in televiziune, unde a interpretat-o pe Cora in “Martorii” in 2000-2001.

De-a lungul carierei sale Irina Movila a primit numeroase nominalizari si premii printre care: Cea mai buna Actrita la „Festivalul Lumilor Latine”, la Arcachonn, Franta in 1992; Cea mai buna actrita la Festivalul de film de la Geneva, dar si “Cea mai valoroasa speranta a cinematografului european” pentru rolul din “Pepe si Fifi”, a primit premiul Pro Victoria pentru “Placheta de aur” acordat de Asociatia Producatorilor, Autorilor si Realizatorilor de Film pentru interpretare feminine.

In 1993 a fost membru al juriului la Festivalul International pentru Audiovizual FIPA, a facut parte si din juriul festivalului DAKINO din 1995, iar in 2003 a fost in juriul Festivalului Fimului de Dragoste de la Mons.

de Redactia - 2451 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi