La multi ani, Ioana Maria Lupascu!
    -
 

La multi ani, Ioana Maria Lupascu!

Data nasterii: 19 Septembrie 1977
Pianista Ioana Maria Lupascu s-a nascut pe 19 septembrie 1977, la Braila. Ioana Maria studiaza pianul de la patru ani iar la sase ani concerteaza pentru prima oara in public. In paralel, pianista practica gimnastica ritmica si innotul de performanta, castigand premii nationale pana la plecarea la Bucuresti pentru a studia la Liceul "G. Enescu" Bucuresti, apoi la Universitatea de Muzica Bucuresti.
Mirajul strainatatii fiind puternic, ea emigreaza in Elvetia si Italia. In anul 2000 este admisa la Masterul " Virtuosity Level " la Conservatoire du Lausanne , Elvetia la clasa Prof. JF Antonioli. In Italia, la Accademia Europea di Musica se perfectioneaza cu marele pianist rus Lazar Berman. Dupa moartea acestuia, in 2005, Ioana Maria Lupascu se reintoarce in Romania, marcata de alte evenimente neplacute din viata sa: experienta tsunami (se afla in Insulele Maldive in perioada in care valul a strabatut Oceanul Indian), moartea tatalui sau (doctorul Gabriel Lupascu)...
Din 2007 este solista concertista a Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiesti. Apreciata de critici drept o pianista plina de virtuozitate, sustine concerte si recitaluri in Romania, Italia, Elvetia, Turcia, Spania, Belgia, Croatia, Slovacia etc. Concerteaza cu majoritatea orchestrelor filarmonice din Romania: Craiova, Sibiu, Ploiesti, Bucuresti, Timisoara, Constanta, Iasi,Cluj , Botosani, Bacau, Galati, Arad, Targu Mures si Targoviste.
Ioana Maria Lupascu a colaborat cu diferite personalitati artistice de marca: dirijorii Ilarion Ionescu-Galati, Florin Totan, J. F. Antonioli, Ken Carella, Brian Barker, Ladislau Pietro Horvath, Takiro Ueno,Petre Sbarcea , Tiberiu Soare, Ovidiu Balan, Radu Postavaru, Mika Eichenholz , in spectacole de teatru si muzica (A fi sau a nu fi cu Ion Caramitru, Georges Banu, Richard McCabe etc. De asemenea, colaboreaza cu violonistii Florin Paul si Ladislau-Pietro Horvath, fiind numita de presa "noua vedeta a generatiei sale", "o pianista plina de virtuozitate". Lanseazǎ in 2007 CD-ul " Live Piano Solo" ( Ed Libris) si in 2009 " Piano Recital" ( Ed. Casa Radio).
Castigatoare, finalista sau laureata a numeroase concursuri, dintre care Lira de Aur, Suceava , Concursul National de Muzica - in anii copilariei , "Mihail Jora" Bucuresti , Konzerteum - Grecia , Ferdi&Lili Statzer , Istanbul , Turcia ( unde a castigat si Premiul "Vedat Kosal ") Ioana Maria Lupascu nu s-a simtit atrasa de viata competitionala si a inceput cariera solistica fiind prezenta pe scene din Italia, Romania, Elvetia, Croatia, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia sau Spania.
In plus, intre anii 2003-2005 publica articole saptamanale in Monitorul de Braila, in calitate de jurnalist corespondent din Italia, iar in 2008 lanseaza romanul autobiografic "Printul baghetei" la Editura Meteor Press, al carui prim tiraj s-a epuizat in mai putin de trei luni de la aparitie. Din 2009 a colaborat cu blogul Romania in Contact si cu publicatia Global Events Business.

de Redactia - 2739 afisari
 
         
 
4.5 - 4 voturi