La multi ani, Ioana Dragan!
    -
 

La multi ani, Ioana Dragan!

Data nasterii: 10 Octombrie 1969
Prozator, eseist, membra a Uniunii Scriitorilor din Romania din anul 1998 si realizator de emisiuni culturale la TVR, Ioana Dragan s-a nascut pe 10 octombrie 1969, in Bucuresti. In anii 90 Ioana Dragan a ocupat functiile de bibliotecar la A.T.F. (1988-1991), redactor la revista "Moftul Roman" (1991-1993), dar si pe cea de profesor titular de limba si literatura franceza la Liceul bilingv "Scoala Centrala" din Bucuresti (1993-1995). A obtinut, de asemenea, definitivatul in invatamantul preuniversitar in anul 1995.
Din acel an este redactor in cadrul Redactei Cultura, Religie, Stiinta din Televiziunea Romana, unde a realizat mai multe programe literare si culturale, producand ori sustinand rubrici permanente in emisiunile: Simpozion, Hyperion, Cafeneaua literara, Orizont cultural, Actualitatea culturala, Cultura in lume, Cu cartile pe fata, Punct si de la capat, Studioul Artelor.
In aprilie 2001, ea isi sustine teza de doctorat "Romanul popular in Romania in secolul al XIX-lea" la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, coordonator : prof.univ. dr. Paul Cornea, in urma careia obtine titlul de Doctor in Filologie.
Debutul sau in presa literara a avut loc in anul 1990, semnand articole de atitudine, eseuri si proza in revistele "Literatorul", "Moftul Roman", "Romania literara", "Contemporanul. Ideea europeana", "Convorbiri literare", "Apostrof", "Tomis", "Familia", "Cronica", "ArtPanorama", "Viata Romaneasca", "Caiete critice" sau "Respiro".

In plan personal, Ioana Dragan este casatorita din anul 1995 cu scriitorul Catalin Tirlea si, din 22 august 2001, are o fiica, pe Ilinca Tirlea.

Premii si distinctii:

Premiul de debut in proza al Uniunii Scriitorilor din Romania (1998), *Premiul pentru proza al revistei Tomis (1997)
Premiul I pentru proza la concursul de creatie literara "Al.Odobescu" editia a XVII-a (1998)
Premiul Fundatiei Moftul Roman (2000),
Premiul National pentru Proza al Fundatiei "Ion Creanga" din Piatra Neamt (2000)
Trofeul Presei de Televiziune acordat de Societatea Romana de Radiodifuziune pentru cea mai corecta reflectare a Targului de carte Gaudeamus, Carte de invatatura, edita a IV-a, in cadrul programului "Actualitatea culturala" TVR 2, noiembrie 1997
Diploma Distinctia Culturala, acordata de Academia Romana si FNSA pentru prezenta in viata intelectuala romaneasca si atasament fata de opera Academiei Romane (2001).

de Redactia - 3263 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi