La multi ani, Ioana Craciunescu!
    -
 

La multi ani, Ioana Craciunescu!

Data nasterii: 13 Noiembrie 1950
Actrita si poeta Ioana Craciunescu s-a nascut pe 13 noiembrie 1950, in Bucuresti. A absolvit Liceul „Mihai Viteazu” din Capitala, iar in 1973 a absolvit Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale” din Bucuresti si a devenit actrita a Teatrului „Nottara”.
In 1974 Ioana Craciunescu a debutat pe marele ecran cu filmul „Actorul si salbaticii”. In 1978 a jucat in „Editie speciala”, un film regizat de Mircea Daneliuc, in 1979 in „Ion: Blestemul pamantului, blestemul iubirii”, regia Mircea Muresan, in care a interpretat rolul Anei, care a consacrat-o. Au urmat: „Artista, dolarii si Ardelenii”, „De ce trag clopotele, Mitica?”, „La capatul liniei”, „Femeia din Ursa Mare”, „Promisiuni”, „Sa-ti vorbesc despre mine”, „Duminica in familie”, „Intamplari cu Alexandra”, „Quelque part vers Conakry”, „The Lie”, „Pullman paradis”.

In 1991 a emigrat in Franta. Aici a jucat la Paris, la teatrul de poezie romaneasca „Opium” de la Haute Allier, dar si la Avignon, in Belgia, Luxemburg, interpretand roluri in „La Philosophie dans le boudoir de Sade”, „Les Liaisons Dangereuses de Laclos”, spectacole jucate in limba franceza.
A adaptat pentru scena si a regizat spectacolul „Les Chants de Maldoror” de Lautréamont. A mai jucat in „Les Sept contre Thčbes” de Eschil, „Le cadavre vivant” de Tolstoi, „Somnoroasa aventura” de Teodor Mazilu, „Pescarusul” de Cehov, „Salve regina” de Virgil Tanase, „Sufleurul fricii” de Matei Visniec, „27 remarques pleines de coton” de Tennessee Williams.

Ioana Craciunescu a revenit periodic in Romania si a continuat sa joace la Bucuresti si la Teatrul Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, a sustinut recitaluri de poezie. A jucat in tara in spectacolul din 2004 „Hamlet. Intolerable”, cu o distributie romana, franceza si maghiara, in turneu international.
A publicat volumele de poezie: „Duminica absenta”- 1980, „Supa de ceapa”- 1981, „Iarna clinica”-1983, „Masinaria cu aburi”-1984, „Crestet si gheare”-1998, „Supa de ceapa”- 2007. De asemenea, Ioana Craciunescu este membra a Uniunii Scriitorilor din Romania, a Uniunii Ziaristilor romani, a UCIN si UNITER.
Locul cel mai important pentru omul Ioana Craciunescu, loc de dor si regasire, ramane Bulbucata, un sat spre Giurgiu unde se afla mama artistei si casa de la tara.

de Redactia - 2761 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi