La multi ani, Helmut Kohl!
    -
 

La multi ani, Helmut Kohl!

Data nasterii: 03 Aprilie 1930
Helmut Josef Michael Kohl s-a nascut pe 3 aprilie 1930, in Ludwigshafen. El este un politician crestin-democrat german (CDU-Uniunea Crestin Democrata), cancelar al Republicii Federale Germania din 1982 pana in 1998, mandatul sau durand nu mai putin de 17 ani, cu doi ani mai mult decat cel al lui Konrad Adenauer.
Avand studii in stiinte politice, drept si istorie, Kohl a fost ales deputat (1959) in parlamentul regional (Landtag) al landului federal german Renania-Palatinat (Rheinland-Pfalz), apoi a devenit parlamentar in Bundestag. Un om de actiune, Helmut Kohl se afirma drept vicepresedinte si apoi presedinte al partidului CDU, pentru ca in perioada 1969-1976 sa fie prim-ministru al landului Renania-Palatinat.
In 1969, omul politic Kohl a devenit vicepresedinte al CDU, iar la numai patru ani diferenta a devenit presedinte al CDU.
Atunci cand CDU s-a aflat in opozitie (1969-1982), cei mai proeminenti lideri ai opozitiei au devenit prim-ministrii din partea CDU (printre care si H. Kohl), respectiv CSU.
Dupa ce a candidat in 1976 fara succes la functia de cancelar, in 1982 H. Kohl a preluat cancelariatul de la Helmut Schmidt (SPD), impunandu-se prin comanda, inteligenta, umorul si viziunea sa plina de viata combinate cu aptitudinile sale de lider.
Ca urmare a succesului, H. Kohl si-a consolidat pozitia de politician, incercand sa evite divizarile interne ale partidului cu privire la politica fata de tarile din rasarit (Ostpolitik), si in primul rand fata de RDG.
Dincolo de aceste reusite, Helmut Kohl este omul care a reunificat Germania (a avut un rol cheie in terminarea Razboiului Rece), iar apoi s-a aflat in prim-planul deciziilor de reunificare a continentului, fiind unul dintre liderii politici care a pus bazele noii Europe, contribuind in mod decisiv la caderea “Cortinei de Fier” si la demararea procesului de deschidere a Uniunii catre fostele state comuniste.
Desi a mostenit o pozitie politica dificila (Germania suferea din cauza somajului in masa si era impartita conform desfasurarii energiei nucleare pe teritoriul sau), Kohl a reusit sa-si conduca tara cu abilitate spre success economic si stabilitate.
Cu cei 16 ani petrecuti la putere, Helmut Kohl a fost indiscutabil cel mai de succes cancelar al Germaniei. Momentul sau de glorie a fost pe 3 octombrie 1990, cand Germania s-a reunificat.
In timpul conduceri sale, trei presedinti americani, cinci lideri sovietici si noua prim-ministri japonezi au intrat in paginile istoriei. In 1998, partidul sau a pierdut alegerile generale iar Social Democratii au trecut la putere. Retragerea sa din politica germana pe 27 septembrie 1999, a fost, simbolic, sfarsitul unei ere.
In 1996, Helmult Kohl a fost proclamat doctor onorific al Universitatii Catolice din Louvain si tot in acelasi an este decorat de catre organizatia evreiasca pentru B’nai B’rith pentru realizarile sale umanitare.
In 1996, Kohl este numit Doctor al Umanitatii, Honoris Causa de catre Universitatea Ateneo de Manila din Filipine, o intitutie cu conducere iezuita.
Pe 11 decembrie, 1998, este numit cetatean de onoare al Europei, un titlu pe care numai Jean Monet l-a mai primit.
De asemenea, fostul cancelar al Germaniei este unul dintre cele doua persoane care au fost premiate cu Crucea de Onoare, special creata, al Ordinului de Merit a Republicii Federale a Germaniei, cealalta persoana fiind Konrad Adenauer.
In 1999, Kohl primeste si Medalia Prezidentiala pentru Libertate din partea Presedintelui Statelor Unite, Bill Clinton. In plus, el este cetatean de onoare al oraselor Frankfurt, Berlin si Ludwigshafen, primind, impreuna cu Mitterand, Premiul “Charlemagne”.
de Redactia - 2001 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi