La multi ani, Harrison Ford!
    -
 

La multi ani, Harrison Ford!

Data nasterii: 13 Iulie 1942
Harrison Ford s-a nascut pe 13 iulie 1942 la Chicago. Cariera lui la Hollywood a inceput la mijlocul anilor '60, cand Ford a semnat un contract cu Columbia, si apoi cu Universal.
Dupa ce a debutat pe ecran cu Dead Heat on a Merry-Go-Round (1966), joaca roluri secundare, de cowboy, in cateva filme si seriale Tv. Norocul lui Ford avea sa se schimbe, cand un regizor cu care era prieten si pe care il ajutase inainte, il distribuie in American Grafitti (1973), in regia lui George Lucas. Urmeaza patru ani de pauza pentru actor, timp in care s-a intors la meseria de tamplar, pana la marele succes Star Wars (1977), dupa, Harrison Ford devine o mica stea.
Devine unul dintre cei mai iubiti actori de la Hollywood si joaca in peste 35 de filme, printre care: Force 10 From Navarone (1978), Blade Runner (1982), Indiana Jones and the Temple of Doom (1984), Witness (1985), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), Presumed Innocent (1990), Sabrina (1995) si Air Force One (1997).
The National Association of Theater Owners l-au numit Starul Secolului in anul 1994. Revista People la desemnat „Cel Mai Sexy Barbat in Viata” in anul 1998, si in acelasi an, el acastigat Premiul People’s Choice Award pentru Actorul Favorit Intr-un Film. In anul 1999, el a castigat Premiul People’s Choice Award pentru Starul Favorit al Tuturor Timpurilor si, din nou in anul 2000 el l-au desemnat Actorul Favorit Intr-un Film. De asemenea in anul 2000, el a primit prestigiosul Premiu Pentru Intreaga Cariera din parte Institutului American de Film. In anul 2002, Golden Globes l-a onorat cu Premiul Cecil B. DeMille Pentru Intreaga Cariera.
Foarte devotat problemelor mediului inconjurator, Harrison Ford este activ implicat intr-un numar de grupuri conservationiste. El face parte din Consiliul Director al Conservation International. In Jackson, Wyoming el a donat 389 de acri de pamant din proprietatea sa pentru un ajutor conservationist pentru Jackson Hole Land Trust.
Cele mai recente premii ale sale sunt: Premiul Heart of the City de la Asociatia City Harverst pentru lupta impotriva foametei, NRDC-Forces for Nature, Lindbergh Foundation pentru echilibrul dintre tehnologie si mediul inconjurator, Premiul Distinguished Humanitarian Award de la B’nai B’rith de asemenea pentru munca pentru mediul inconjurator, Premiul World Stunts Awards, Premiul Pentru Intreaga Activitate de la Laguna Playhouse, si in data de 30 mai 2003 el a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame.
Ford, in varsta de 65 de ani, a divortat deja de doua ori, iar ultima sa sotie, Melissa Mathison, a primit in urma despartirii suma de 100 de milioane de dolari. In prezent, starul din celebra serie “Indiana Jones” Harrison Ford are o relatie cu actrita care a devenit celebra cu rolul Ally McBeal din serialul cu acelasi titlu, Calista Flockhart. Cei doi se vor casatori in vara dupa ce Ford va incheia turneul de promovare a filmului “Indiana Jones si Regatul Craniului de Cristal”, prezentat in avanpremiera mondiala la Festivalul de Film de la Cannes.
de Ilinca Ionescu - 3127 afisari
 
         
 
3.0 - 3 voturi