La multi ani, Gheorghe Gruia!
    -
 

La multi ani, Gheorghe Gruia!

Data nasterii: 02 Octombrie 1940
Gheorghe Gruia s-a nascut pe 2 octombrie 1940, in Bucuresti. Fost handbalist roman, Gruia a facut parte din lotul echipei nationale de handbal a Romaniei, fiind campion mondial in 1964 in Cehoslovacia si 1970 in Franta, medaliat cu bronz la München 1972 si campion european cu Steaua in 1968.
Gruia este unul dintre handbalistii care nu au trecut prin filiera clasica de selectie, juniori – tineret – seniori. A fost selectionat dupa ce a fost vazut intamplator jucand volei. Dupa trei luni de instruire intensiva, a debutat in Divizia A si, dupa un tur de campionat, a fost cooptat direct in lotul national de seniori. In 1978, el a plecat in Mexic, unde in prezent este antrenor de handbal.
Cel mai bun handbalist al tuturor timpurilor (distinctie oficiala oferita in 1992 de catre IHF), avea sa reprezinte la nivel maxim sportiv Clubul Armatei Romane Steaua Bucuresti si Romania.
Polisportiv, avea sa fie multiplu campion national de juniori la aruncarea sulitei si la triplusalt, discipline care i-au dezvoltat calitatile atletice native, forta exploziva si detenta fabuloasa fiind castigate la volei, acolo unde a si debutat in prima liga!
La doar 21 de ani Gheorghe Gruia este remarcat de un antrenor din cadrul Clubului Steaua si i se propune sa treaca la handbal. Dupa o instruire intensa de trei luni, debuteaza in prima divizie, in anul 1961, an in care debuteaza si la echipa nationala de seniori. El a fost selectionat de antrenorul IOAN KUNST GHERMANESCU, dupa ce l-a vazut intamplator jucand volei in sala armatei de pe Uranus (ulterior demolata) intr-o formatie a unei scoli militare. Dupa doar trei luni de instruire intensiva, voleibalistul GRUIA debuteaza la CCA (Steaua) in Divizia A si dupa un tur de campionat este cooptat direct in lotul national de seniori.
Calitatile incredibile, de detenta elastica si sut l-au facut pe Gruia sa fie selectionat in echipa nationala a Romaniei, in conditiile in care, cu 6 luni inainte, practica un alt sport. Perioada in care Gruia a debutat este una interesanta, fiindca reprezinta trecerea de la handbalul in 11 la handbalul in 7, trecere care s-a facut pe o perioada de 3-4 ani, in care, sub diferite formule organizatorice, atat la baieti cat si la fete, s-a jucat concomitent, cu acelasi fond de jucatori si antrenori.

de Redactia - 2914 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi