La multi ani, Gene Wilder!
    -
 

La multi ani, Gene Wilder!

Data nasterii: 11 Iunie 1933
Gene Wilder (Jerome Silberman) s-a nascut pe 11 iunie 1933, la Milwaukee. Fiul unei familii de emigranti rusi, Wilder a studiat arta interpretarii la universitatea din Iowa pe care a terminat-o in1955. In timpul facultatii a facut parte din fratia Alpha Epsilon Pi Ro Tau Omicron. Intre 1956-1958 el isi satisface serviciul militar, iar dupa ce se intoarce la viata civila incepe sa lucreze in teatru, in timp ce era si sofer de limuzina si profesor de scrima. In 1964, Gene a avut sansa unica de a fi ales pentru a juca in Mother Courage and Her Children alaturi de Anne Bancroft. Actrita l-a placut pe Wilder si a vorbit cu marele Mel Brooks.

Debutul cinematografic al lui Wilder a fost in „Bonnie and Clyde” de Stanley Kramer, insa rolul in care acesta se va dovedi “un nume” va fi Willy Wonka din Willy „Wonka & the Chocolate Factory”. La finalul anilor 70 si in anii 80 va aparea in patru filme alaturi de Richard Pryor, impreuna facand una din cele mai de succes perechi comice. Astfel vor juca impreuna in „Silver Streak” (1976), „Stir Crazy” (1981), „See No Evil”, „Hear No Evil” (1989) si in „Another You” (1991). Relatia dintre cei doi, in realitate, era foarte tensionata. Wilder comenta ca dependenta lui Pryor il facea dificil si dezagreabil ca partener.

In 1982, Wilder a jucat in „Hanky Panky”, unde o cunoaste pe Gilda Radner cu care se va casatori in 1984. Relatia dureaza doar pana in 1989, cand actrita moare de cancer. Moartea sotiei il va afecta pe Wilder, care va infiinta asociatia Gilda's Club in memoria ei, iar impreuna cu Karen Boyer se va converti intr-unul din cei mai activi membri, luptand pentru constientizarea asupra pericolului pe care-l reprezinta aceasta boala. In 1998 Wilder va edita cartea „Gilda's Disease”, in care povesteste experientele traite alaturi de aceasta.

Un an mai tarziu, Gene se retrage din lumea cinematografului pentru a se dedica activitatilor umanitare. In 2005, Wilder publica memoriile sale intr-o carte ce poarta titlul „Kiss Me Like A Stranger”, iar in 2007 a publicat prima sa povestire, „My French Whore”, a carei actiune se petrece in timpul primului Razboi Mondial.

de Redactia - 1944 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi