La multi ani, Dumitru Carabat!
    -
 

La multi ani, Dumitru Carabat!

Data nasterii: 24 Noiembrie 1932
Nascut pe 24 noiembrie 1932, Dumitru Carabat este scenarist, teoretician de film si autor de literatura de specialitate, seful Catedrei de Scenaristica de la Academia de Teatru si Film din Bucuresti, din 1970. Fondator al scolii romanesti de scenaristica, Dumitru Carabat are peste 50 de ani de experienta la catedra in cadrul UNATC "I.L. Caragiale" din Bucuresti, fiind o figura marcanta a istoriei cinematografului romanesc nu numai pentru scenariile sale, transpuse pe marele ecran de regizori precum Constantin Vaeni, Mircea Saucan, Dinu Tanase ori Sergiu Nicolaescu, ci si pentru volumele sale, care au stat la baza pregatirii teoretice a zeci de generatii de scenaristi romani. „Spre o poetica a scenariului cinematografic” - primul si, pana in prezent, singurul manual autohton de scenaristica - si „Studii de tipologie filmica” sunt doua dintre cele mai cunoscute si mai folosite carti de teorie scenaristica publicate in tara noastra.

De asemenea, Dumitru Carabat a predat si a supervizat scenariile de scoala ale majoritatii regizorilor si scenaristilor care reprezinta astazi nume importante in cinematografia romaneasca: castigatorii Premiului Gopo pentru Cel mai bun scenariu la cele trei editii de pana acum ale Galei, Nae Caranfil, Tudor Voican, Corneliu Porumboiu, castigatorul Palme D'Or 2007, Cristian Mungiu, sau scenaristul si regizorul Lucian Georgescu sunt numai cativa dintre fostii studenti ai scenaristului-profesor si teoretician.

Filmografie
„Valurile Dunarii”, 1959, scenarist.
„Secretul cifrului” (film), 1959, scenarist.
„Codin” (Codine), 1962, scenarist.
„Ultima noapte a copilariei”, 1966, scenarist.
„Razbunarea haiducilor” (1968) - redactor
„Bolondos vakáció/Frumoasele vacante”, (1968), scenarist.
„Mihai Viteazul” (1971) - redactor partea a II-a
„Haiducii lui Saptecai” (1971) - redactor
„Zestrea domnitei Ralu” (1971) - producator delegat
„Saptamina nebunilor” (1971) - producator delegat
„Zidul, 1974, scenarist”.
„Mihail, caine de circ” (1979) - coscenarist
„Ultima noapte de dragoste”, 1979, actor, scenarist.
„Cantec in zori”, 1986, scenarist.
„Vulcanul stins”, 1987, scenarist.

Premii
Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul International de Film de la Cannes (1963), pentru scenariul filmului „Codin (Codine)”, scris impreuna cu Henri Colpi si Yves Jamiaque.
Marele Premiu la Festivalul International de Film de la Bruxelles-1976 pentru scenariul filmului ”Zidul”, scris impreuna cu Costachi Ciubotaru.
Premiul Asociatiei Cineastilor din Romania pentru scenariul filmului „Vulcanul stins” (1987)
Premiul Asociatiei Cineastilor din Romania pentru scenariul filmului „Cantec in zori” (1987)
Premiul Gopo pentru intreaga activitate (2010)

de Redactia - 2497 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi