La multi ani, Diana Gheorghian!
    -
 

La multi ani, Diana Gheorghian!

Data nasterii: 05 Octombrie 1960
Actrita Diana Gheorghian s-a nascut pe 5 octombrie 1960, in Bucuresti. Provenind dintr-o familie de origine greaca din partea tatalui sau-numele strabunicului ei fiind Donos-, dar si din dintr-o familie romana din partea mamei sale, Diana Gheorghian si-a petrecut anii copilariei pe plaiul Lepja-Soveja. Desi tatal sau era medic chirurg, iar mama farmacista la Spitalul Militar din Bucuresti,  Diana a ales sa urmeze o cu totul alta cariera.
Actrita sarbatorita astazi a urmat timp de 10 ani o scoala de arte plastice, adorand pictura si pasionata de literatura (Mircea Eliade) si de poezie (Lucian Blaga). A dat apoi la teatru, unde a intrat prima din cei 360 de candidati, fiind colega cu Natasa Raab si Anda Calugareanu. In 1985 a absolvit Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, Facultatea de Teatru, Sectia Actorie, clasa prof. Mircea Albulescu.
In primul an de facultate Diana a cunoscut si dragostea pentru prima data, indragostindu-se de folkistul Mircea Baniciu (Phoenix), cu care a fost casatorita, dar de care s-a despartit.
Debutul sau cinematografic a fost odata cu aparatia sa in filmul „Acordati circumstante atenuante”/1984 de Lucian Bratu. La 24 de ani in „Raliul” interpreteaza rolul unei soferite, conduce fara cascadori sau dublura, masina de raliu alaturi de Constantin Diplan, desi nu avea carnet de conducere si invata sa sudeze, iar rolul principal Doina, oferit de Dan Pita in 1988 in drama „Rochia alba de dantela” ii aduce un succes deosebit (premiul UCIN/1991) si o propulseaza pe primele locuri ale tinerelor vedete ale anilor '80.
In teatru, Diana Gheorghian a incantat publicul prin interpretarea sa dramatica de o forta surprinzatoare in rolul „Medeea” iar rolul interpretat in „Piticul in gradina de vara” i-a adus premiul UNITER de debut in 1990.

In plan personal, Diana Gheorghian este casatorita cu Mircea Tofan, renumit scenograf (Toronto Art director) si pictor, impreuna cu care are o fetita, Sasa. Cei doi s-au cunoscut cu ocazia Festivalului de Film Romanesc de la Costinesti din 1991, cand Mircea a felicitat-o pentru rolul din Rochia. A fost dragoste la prima vedere, incarcata de emotii si pasiune, de descoperiri a obarsiei comune – Grecia - si respect reciproc pentru traditie si camin, pentru familie in general.
In prezent, Diana Gheoghian este angajata Teatrului Odeon din Bucuresti.

Roluri in teatru:
Teatrul Odeon
Lucy in “Ma intorc de departe” de Claudine Galea, regia Theo Herghelegiu
Agnes in “Iadul este amintirea fara puterea de a mai schimba ceva” de Jonas Gardell, un spectacol de Mariana Camarasan si Alexandra Penciuc
Ishkara in “Epopeea lui Ghilgamesh”, regia Dragos Galgotiu
Mama in “Emilia Galotti” dupa G.E. Lessing, regia Radu Alexandru Nica
Charlotte in “Marchizul de Sade” de Doug Wright, regia Beatrice Rancea
Marta in “Neintelegerea” de Al. Camus, regia Silvia Ionescu
Verette in “Cumetrele” de Michel Tremblay, regia Petre Bokor
Pacatul in “Teatru seminar” dupa Petre Tutea, regia Dragos Galgotiu
Grecoaica in “La tiganci” dupa Mircea Eliade, regia Alexander Hausvater
Electra in “Electra, dragostea mea” de Gyorko Laszlo, regia Gelu Colceag
Momina in “Asta seara se improvizeaza” de Luigi Pirandello, regia Alexa Visarion
Rosaura in “Mincinosul” de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur

Televiziune:
Diverse filme si spectacole de teatru TV si radiofonic
“Iubire ca-n filme” - Pro TV
“Copilul cu doua mame” - Pro TV
“Traista cu povesti” - BBC

de Redactia - 8311 afisari
 
         
 
4.5 - 4 voturi