La multi ani, Dennis Quaid!
    -
 

La multi ani, Dennis Quaid!

Data nasterii: 09 Aprilie 1954
Actorul american Dennis William Quaid s-a nascut la data de 9 aprilie 1954 in Houston, Texas, fiind fiul Juanitei Bonniedale ''Nita" (nascuta Jordan), agent imobiliar, si al lui William Rudy Quaid, electrician. El a devenit cunoscut in cursul anilor '80, cand a jucat in mai multe filme de succes, construindu-si o reputatie de actor important de la Hollywood. Dennis este fratele mai mic al actorului Randy Quaid, avand origini irlandeze si cajune. Quaid a urmat scoala Pershing din Houston, iar  actoria a studiat-o la liceul Bellaire din Bellaire, Texas, si, mai tarziu, in colegiu, la Universitatea din Houston, la clasa profesorului Cecil Pickett. Curand dupa apritia sa la Hollywood, a primit rolul de bandit din clasa muncitoare in „Breaking Away”, un prim rol care l-a lansat in cariera.
In anul 2002, New York Film Critics Circle si Independent Spirit Awards l-au onorat cu premiu de “Cel Mai Bun Actor in Rol Secundar” pentru rolul sau emotionant de homosexual din filmul aclamat de catre critici „Far From Heaven”. Excelenta sa interpretare i-a adus de asemenea nominalizari Globul de Aur si la Screen Actor’s Guild.
Urmatoarele proiecte ale lui Dennis Quaid sunt filmul - satira al lui Paul Weits „American Dreamz” si prima aparitie in teatru a lui Quaid in calitate de scriitor-regizor, „Sham on You”.
Pe micul ecran, Quaid a jucat in „Dinner with Friends” pentru regizorul Norman Jewison, care a obtinut o nominalizare la Premiile Emmy in anul 2002 pentru “Cel Mai Bun Film de Televiziune”.
In noiembrie 2005, el a fost onorat si cu o stea pe celebra strada din Hollywood “Walk of Fame”, in felul acesta recunoscandu-i-se bogata sa cariera in lumea filmului.
Actorul american s-a casatorit cu actrita P.J. Soles la data de 25 Noiembrie 1978 (de Ziua Recunostintei), insa cei doi au divortat pe 23 Ianuarie 1983. A doua casatorie a lui Quaid a fost cu actrita Meg Ryan la data de 14 Februarie 1991 (de Ziua Indragostitilor), impreuna cu care are un fiu, Jack Henry, nascut la 24 Aprilie 1992. Casnicia lor s-a incheiat pe 16 Iunie 2001.
Quaid a fost de asemenea logodit timp de trei ani cu actrita Lea Thompson, pe care a cunoscut-o pe platourile de filmare ale peliculei “Jaws 3-D”, in anul 1983. In 2004, vedeta de la Hollywood s-a casatorit cu Kimberly Buffington, un agent imobiliar din Austin, Texas. Cuplul are doi copii gemeni nascuti de o mama surogat la data de 8 Noiembrie 2007 in Santa Monica, California.
In afara de actorie, Quaid este pasionat si de muzica, avand chiar si  o formatie numita “The Sharks”. Are de asemenea licenta de pilot si este jucator amator de golf, ajungand pana intr-acolo incat si-a imprumutat numele turneului anual de golf "Dennis Quaid Charity Weekend" din Austin, Texas, unde se strang fonduri pentru copiii cu probleme.
In plus, Quaid colaboreaza si cu "Spitalul International pentru Copii din New Orleans" si calatoreste in America Centrala pentru a ajuta la construirea de clinici medicale si pentru a transporta copiii bolnavi in Statele Unite pentru tratament.
de Redactia - 2763 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi