La multi ani, Dana Dogaru!
    -
 

La multi ani, Dana Dogaru!

Data nasterii: 03 August 1953
Dana Dogaru s-a nascut la Bucuresti, pe 1 august 1953. Inca din copilarie, Dana a fost fascinata de scena si a dorit sa fie actrita - la opt ani si-a descoperit pasiunea pentru teatru cand a jucat intr-un spectacol la scoala. A hotarat ca meseria scenei este destinul sau. ,,Aceasta arta este ca o interminabila si fascinanta calatorie cu trenul…este de dorit sa se opreasca in momentul in care tu, actorul, incetezi din viata’’, declara actrita in urma cu ceva timp.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale – Bucuresti, promotia 1976. Insa inainte de absolvire, in anul I de facultate s-a casatorit si a ramas si insarcinata. „Fireste ca am primit multe intrebari din seria: "De ce asa de repede? Ce vrei sa faci: sa cresti copilul sau sa faci actorie?". Raspunsul meu a fost: "Am banuiala ca pot sa le fac pe amandoua"”, isi amintea Dana Dogaru pentru Formula As in urma cu un an.

Debutul in teatru a avut loc in 1977, cand a jucat rolul Eva din spectacolul „Ulciorul sfaramat“, la Teatrul Nottara. Au urmat multe alte roluri ca Stanca din „Raceala“ lui Marin Sorescu, Fata din ,,Jocul’’ de Ion Baiesu, Juliette din ,,Mata in sac’’ de Feydeaux, Silvia din ,,Acesti ingeri tristi’’ de D.R.Popescu, Paulina din ,,Fecioara si moartea’’ de A. Dorfman, si altele.

Debutul in film a fost in momentul distributiei domniei sale in lungmetrajul „Eu, tu si Ovidiu“, in 1977. Alte filme in care a fost distribuita: ,,Hangita’’, ,,Hanul dintre dealuri’’, ,,Hartia va fi albastra’’, ,,E atat de aproape fericirea’’, ,,Expeditia’’, ,,Francesca’’, ,,Nunta muta’’, etc.

Vocea profunda a Danei Dogaru ne-a atras atentia si in multe piese de teatru radiofonic: ,,Insula’’ de Mihail Sebastian, ,,Idiotul’’ de Fiodor M.Dostoievski, ,,Hangita’’ de Carlo Goldoni, etc.

In 2008 a primit premiul UNITER pentru cea mai buna actrita in rol secundar, cu rolul dublu mama si chelnerita japoneza din piesa ,,In rolul victimei’’ de la Teatrul Metropolis. A facut parte din juriul Festivalul National de Comedie de la Galati. Dana Dogaru a creat un rol de exceptie, Ana, din piesa "Jocul vietii si al mortii in desertul de cenusa", creatie a monstrului sacru, dramaturgul Horia Lovinescu, piesa care s-a jucat ani la randul pe scena Teatrului Nottara, cu o distributie de zile mari: George Constantin, Alexandru Repan, Stefan Sileanu si Dana Dogaru.

In plan personal, actrita a fost casatorita cu actorul Mihai Dogaru, decedat si are o fiica, Irina si un nepot, Andrei. Sotul sau actual este medic in Bucuresti.

Filmografie:
Cealalta Irina (2009)
Francesca (2009) - Doamna Elena
Nunta muta (2008) - Wedding Guest
Hartia va fi albastra (2006) - dna. Andronescu
Moartea domnului Lazarescu (2005) - Vecina Miki
Adio, Europa! (2003)
Conferinta la nivel inalt (1994)
Puricele (1993) - Raymonde Chandebise
Vinovatul (1991)
Expeditia (1988)
Hanul dintre dealuri (1988)
Printul negru (1988)
Vulcanul stins (1987)
Acasa (1984)
Eroii nu au varsta (Serial TV) / Eroii n-au varsta (1984)
Increderea (1984)
Hangita (TV) / Hangita (1983) - Mirandolina
Calculatorul marturiseste (1982)
Ramin cu tine / Raman cu tine (1982) - Saveta
Intoarce-te si mai priveste o data (1981)
E atat de aproape fericirea (1977)
Eu, tu si Ovidiu (1977) - Dana

de Redactia - 3647 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi