La multi ani, Dan Puric!
    -
 

La multi ani, Dan Puric!

Data nasterii: 12 Februarie 1959
Dan Puric s-a nascut la Buzau pe 12 februarie 1959. Actor si regizor roman care a jucat atat in teatru, cat si in film, Dan Puric a copilarit la Nehoiu, avand, pana la un punct, o viata deloc spectaculoasa. A plecat din Nehoiu la Bucuresti, unde a facut liceul "Nicolae Tonitza". Desi avea talent la desen, Dan voia sa faca teatru, asa ca a dat prima oara la Academia de Teatru si Film si... a picat.

Pus in fata unui esec nu tocmai usor de digerat, Dan Puric, un tanar de doar 18 ani, s-a angajat ipsosar pe un santier din Bucuresti. Ambitios, dupa un an, a mai incercat o data sa intre la Teatru. Nici de data aceasta norocul nu a fost de partea sa: urmatoarele 18 luni le-a petrecut in armata. Odata armata terminata, Puric a reusit intr-un final sa intre la Teatru, in clasa lui Dem Radulescu. In 1985 si-a luat licenta si a fost repartizat la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botosani. A ramas acolo pana in 1988, cand s-a mutat in Bucuresti, la Teatrul National „I.L. Caragiale”, unde are spectacole si astazi.

A interpretat roluri prime in piese de Aristofan, Shakespeare, Goldoni, Chase, Harwood, Marivaux, Gogol, Caragiale, Eminescu, Blaga si altii. Totodata, a regizat filme si secvente publicitare pentru televiziune la Lausanne - Elvetia, atractia sa catre pantomima concretizindu-se in spectacole prezentate in regie proprie pe scenele teatrelor din Botosani si Bucuresti, dar si la Centrul Cultural European, fiind aplaudat deopotriva la Viena, Novi Sad, Venetia, Budapesta, New York, Chicago, Toronto, Montreal.

De asemenea, Dan Puric a sustinut rolul principal intr-un film co-productie romano - sarba in regia Mariei Marek („Broken Youth”), iar spectacolele sale – „Toujours l'amour”, „Made in Romania”, „Costumele”, „Don Quijote” - au fost reprezentate in mai multe tari.

In plan personal, actorul a fost casatorit cu Carmen Ungureanu, impreuna cu care are un fiu. Cei doi au divortat dupa 12 ani de casnicie, Dan Puric recasatoridu-se.

Nominalizari si premii:
Premiul Aristizza Romanescu al Academiei Romane pentru realizarile din cinema si teatru
Premiul UNITER pentru teatru nonverbal, 2003
Marele Premiu UNESCO pentru dezvoltare culturala - pentru promovarea artei scenice romanesti in strainatate (modalitati de exprimare scenica)
Marele Premiu al Fundatiei „Anastasia”, 2002
Ordinul National Steaua Romaniei in grad de cavaler - pentru servicii exceptionale in cultura, 2000
Premiul UNITER acordat de Sectia Romana a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru pentru spectacolul Toujours l'amour, 1999
Premiul pentru Teatru de Pantomima acordat de sectia romana a Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru - Fundatia Teatrul XXI, 1997
Premiul „Constantin Tanase” la Festivalul Umorului pentru rolul principal din Omul care a vazut moartea
Premiul I la Festivalul de Film de la Costinesti pentru spectacolul de pantomima Jocul, 1987

Filmografie:
„Sosesc pasarile calatoare”, regia Geo Saizescu, 1984
„Vara sentimentala” (1986) - studentul Mircea Abrudan
„Primavara bobocilor” (1987)
„O vara cu Mara”, regia George Cornea, 1988
„Tinerete franta” (Broken Youth) - rol principal, regia Marija Marić, coproductie romano-sarba, 1991
„Orient Express” (2004) - contele rus

Publicisticǎ:
„Cine suntem, sau despre taina identitatii personale si comunitare traita si exprimata in si prin persoana autorului”, editura Platytera, Bucuresti, 2008;
„Omul Frumos”, editura Lumina Tipo, Bucuresti, 2009;
„Fii demn!”, editura „Compania Dan Puric”, Bucuresti, 2011.

de Redactia - 5136 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi