La multi ani, Cristi Puiu!
    -
 

La multi ani, Cristi Puiu!

Data nasterii: 03 Aprilie 1967
Cristi Puiu s-a nascut pe 3 aprilie 1967, in Bucuresti. Fiul Iulianei si al lui Emilian Puiu a facut pictura de la 10 ani. „Am picat la admiterea de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza" la treapta I si singurul criteriu care-mi mai ramasese la alegerea liceului era sa fie cat mai aproape de casa. M-am dus la Liceul de Chimie Industriala nr. 5, care era cel mai apropiat. N-am mai pus mana pe creion trei ani”, marturisea Puiu pentru adevarul.ro in urma cu un an.

Esecul l-a determinat pe Cristi Puiu sa invete matematica si fizica pentru examenul de treapta a II-a si a intrat la Liceul de Chimie... „La inceputul clasei a XI-a ar fi trebuit sa plec la Canal, pentru ca daduse Ceausescu o lege: cei care luau treapta a II-a plecau la munca. Tata, care-i ura pe comunisti, mi-a aranjat sa ma internez 10 zile la Spitalul Colentina, desi eram sanatos tun, asa ca am scapat. M-am intors la scoala si, in primul trimestru, stateam numai cu fetele, pentru ca baietii destoinici erau la Canal. In anul acela am inceput sa-mi pun intrebari foarte serioase. Am luat decizia ca nu pot sa fiu inginer, ca nu pot sa duc o viata la uzina”, isi amintea regizorul.

Dupa al doilea esec, Puiu a inceput sa invete pentru admiterea la Facultatea de Istorie-Filosofie. In 1990, dupa caderea regimului comunist, Cristi Puiu a participat la o expozitie in Lausanne (Elvetia), impreuna cu alti tineri artisti romani. Doi ani mai tarziu, a trecut examenul de admitere la Ecole Superieure d'Arts Visuels in Geneva, departamentul de Pictura. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictura, pentru a le incepe pe cele de film, la aceeasi scoala.

Pana la urma, a absolvit cursurile de film de la Scoala Superioara de Arte Vizuale din Geneva in 1996, cu documentarul "25.12. Bucharest, North Railway Station", dupa ce a renuntat la cursurile de pictura de la aceeasi institutie.

"Before breakfast", un scurt metraj de scoala, a fost selectionat in 1995 pentru Festivalul de Film de la Locarno. Dupa ce s-a intors in Romania, in 1996, a continuat sa picteze si sa faca filme: la inceput documentare video, apoi primul sau lung metraj, "Marfa si banii", pe care l-a regizat dupa ce a castigat concursul organizat in 1999 de catre Oficiul National al Cinematografiei.

Filmul, lansat in 2001, a castigat mai multe premii internationale: Premiul special al juriului si Premiul Findling la Cottbus, Premiul FIPRESCI si Premiul pentru cel mai bun actor (Alexandru Papadopol) la Thessalonik, Premiul PROCIREP Award la Angers, Premiul Abasto Award la Buenos Aires, mentiune speciala la Trieste. Filmul a fost selectionat si pentru Directors' Fortnight la Festivalul de Film de la Cannes.

In 2004, "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" a castigat Ursul de Aur pentru cel mai bun scurt metraj la Festivalul de la Berlin, Marele Premiul al Festivalului de Film de la Zagreb si premiu pentru scurt metraj la Festivalul de la Buenos Aires Festival. Tot in 2004 a fondat cu Anca Puiu si Alex Munteanu casa de productie cinematografica Mandragora.

Cristi Puiu a lucrat impreuna cu Razvan Radulescu pentru a scrie scenariile pentru "Un cartus de Kent si un pachet de cafea", "Marfa si banii", "Niki si Flo" (regia Lucian Pintilie) si "Offset" (regia Didi Danquaret).

Al doilea film de lungmetraj, „Moartea domnului Lazarescu”, 2005, face parte dintr-un proiect de sase povestiri scrise de Cristi Puiu in 2003. Filmul a obtinut numeroase premii internationale. A mai regizat, in 2010, lung-metrajul de fictiune Aurora, in care a interpretat personajul principal (Viorel).

Cristi Puiu este co-scenarist la ambele sale filme de lung-metraj, Marfa si banii si Moartea Domnului Lazarescu, alaturi de Razvan Radulescu. Cristi Puiu este scenaristul filmului sau de scurt-metraj, Un cartus de Kent si un pachet de cafea. Apoi colaborare cu Razvan Radulescu a mai scris scenariul la Niki Ardelean, colonel in rezerva, 2003, film regizat de Lucian Pintilie. In 2005 regizorul german, Didi Danquart, a realizat filmul Offset dupa un scenariu scris de Cristi Puiu.

In plan personal, Puiu este casatorit cu Anca Puiu si are trei copii - Smaranda, Ileana si Zoe.

Premii:
2012 Premiile Gopo - Premiul Gopo pentru cea mai buna regie pentru Aurora

2005 Festivalul de Film de la Cannes - Premiul "Un Certain Regard" pentru Moartea domnului Lazarescu
2005 Festivalul de Film de la Chicago - Premiul Special al Juriului pentru Moartea domnului Lazarescu
2005 Festivalul International de la Reykjavik - Premiul "Descoperirea Anului, acordat noilor talente" pentru Moartea domnului Lazarescu
2004 Festivalul International de la Berlin
"Ursul de Aur pentru cel mai bun film de scurt-metraj" pentru Un cartus de Kent si un pachet de cafea
2002 Festivalul de Film de la Trieste - Mentiune speciala a juriului pentru Marfa si banii
2002 Festivalul European de la Angers - Premiul Procirep pentru Marfa si banii
2002 Festivalul International de Film Buenos Aires - Premiul Abasto pentru Marfa si banii
2001 Festivalul de Film de la Cottbus
Premiul "Findling" pentru Marfa si banii
Premiul special al juriului pentru Marfa si banii
2001 Festivalul de Film de la Salonic - Premiul FIPRESCI pentru Marfa si banii

Filmografie:
Regizor

1995 – Before Breakfast
1996 – 25.12. Bucharest, North Railway Station
2001 – Marfa si banii
2004 – Un cartus de Kent si un pachet de cafea
2005 – Moartea domnului Lazarescu
2010 – Aurora
La conac/ The Manor House

Scenarist

Marfa si banii (2001)
Hacker (2003) - serial TV
Niki Ardelean, colonel in rezerva (2003)
Un cartus de Kent si un pachet de cafea (2004)
Offset (2005)
Moartea domnului Lazarescu (2005)
Hrana pentru pestii mici (2008)
Aurora (2010)
La Conac (2011)

de Redactia - 1968 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi