La multi ani, Cosmin Sofron!
    -
 

La multi ani, Cosmin Sofron!

Data nasterii: 28 Octombrie 1969
Cosmin Sebastian Sofron s-a nascut pe 28 octombrie 1969, in Bucuresti. Actorul sarbatorit astazi a debutat pe marele ecran in 1976, la varsta de 7 ani, in filmul “Ritmuri”, regizat de Lucian Bratu.
In 1981 el a fost distribuit de Andrei Blaier in serialul de televiziune “Lumini si umbre”, in rolul pustiului, in 1983 juca rolul lui Dan din lung metrajul “Vreau sa stiu de ce am aripi”, regizat de Nicu Stan. Urmatoarele roluri de film au fost: Traian din “Marele Premiu” (1985), Buzescu din “Extemporal la dirigentie” (1987), Cosmin din “Liceenii in alerta” (1993), politistul din coproductia romano-franceza “Homicide conjugal” (1997), a jucat in “The Vampire Journals” (1997), “Teenage Space Vampires” (1998), “Rendez-vous avec la mort” (1999), “In fiecare zi Dumnezeu te saruta pe gura” (2000).
Pentru rolul lui Dan din filmul “Vreau sa stiu de ce am aripi” a primit premiul Festivalului de Film de la Piatra Neamt, premiul de interpretare la Festivalul de film de la Santarem-Italia.
Cosmin Sofron a ratat prima incercare de admitere la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica si revolutia din 1989 l-a surprins satisfacandu-si stagiul militar. S-a angajat apoi ca actor la Teatrul Masca si in 1994 a sustinut din nou examen de admitere la teatru. A absolvit in 1998 Academia de Teatru si Film, la clasa profesorului Alexandru Repan. In anul 2003, dupa ce colaborase cu diverse teatre, a intrat in echipa de actori ai Teatrului Excelsior, indrumata de Ion Lucian. A jucat in spectacole ca “Mantaua” dupa Gogol, “Thomas Becket” de Jean Anouilh, “Mica sirena”, “Nota zero la purtare”, “Zadarnicele chinuri ale unui scenarist”, “All’ improvisso”, “Incurca-i drace”, etc.
In anul 2005 a primit premiul juriului la Festivalul “Ion Creanga” pentru interpretarea din spectacolul “Praslea”, in 1992 a obtinut marele premiu al Festivalului de Teatru Experimental de la Cairo pentru spectacolul “A murit moartea, mai!”.
Sofron a prezentat la televiziune emisiuni ca “Provocari” (Antena 1), “Jumatatea ta” (TVR), “5 the best” (TVR), “Cazuri si necazuri in dragoste” (TVR) si a dublat vocile unor personaje de desene animate.

de Redactia - 2736 afisari
 
         
 
4.5 - 4 voturi