La multi ani, Constantin Codrescu!
    -
 

La multi ani, Constantin Codrescu!

Data nasterii: 05 Septembrie 1931
Actorul Constantin Codrescu s-a nascut pe 5 septembrie 1931 in Husi (Vaslui). In 1951 a absolvit Institutul de teatru si film din Bucuresti, iar intre 1976 - 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Targu-Mures. Constantin Codrescu este cetatean de onoare al acestui municipiu.
Colaborator permanent al redactiei Teatru la Radio Romania, timp de 45 de ani, Constantin Codrescu s-a remarcat in rolul lui Ghita din "La moara cu noroc",  regizat de Victor Iliu. De asemenea, Codrescu a particpat la infiintarea sectiei romane, fiind mai apoi director al Teatrului „Maria Filotti” din Braila si la Teatrului din Sfantu Gheorghe (judetul Covasna), unde a fost un pionier al teatrului romanesc. Din 1996, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universitatii Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universitatii “Spiru Haret”. In ambele pozitii a colaborat indeaproape cu Vlad Radescu, prietenie profesionala care a debutat la Targu Mures, in 1978, cu spectacolul de teatru "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash si a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) si Aliosa Karamazov (V. Radescu) din "Fratii Karamazov" dupa F.M. Dostoievski, premiera regizata chiar de el.
Regizorul roman a mai montat multe spectacole in teatrele din tara (dupa plecarea de la Teatrul Mic din 1976, in timpul directoratului lui Dinu Sararu), evitind insa scenele bucurestene.
In 2008, Constantin Codrescu colaboreaza cu Teatrul “G. Ciprian” din Buzau, unde interpreteaza rolul principal din "Inima de boxer", alaturi de mult mai tanarul Dan Bordeianu, spectacol in regia lui Mihai Manolescu.
In plan personal, Constantin Codrescu a fost casatorit cu Marga Butuc, care a devenit apoi sotia lui Eugen Barbu.

de Redactia - 2829 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi