La multi ani, Christopher Walken!
    -
 

La multi ani, Christopher Walken!

Data nasterii: 31 Martie 1943
Actorul american Christopher Walken s-a nascut pe 31 martie 1943, in Queens, New York, remarcandu-se inca din 1978, cand a castigat Premiul Oscar la categoria “Cel mai bun actor intr-un rol secundar”, pentru interpretarea din filmul lui Michael Cimino, “The Deer Hunter”, rol care i-a adus si Premiul Cercului criticilor de film din New York si o nominalizare la Globul de Aur.
Walken a inceput actoria si dansul inca de cand era copil, pregatindu-se pentru  a fi dansator la “Professional Children's School” din Manhattan si fiind protagonistul unor piese si musicaluri. Ulterior, el si-a perfectionat cele invatate la “Hofstra University & ANTA”, unde a reusit sa isi insuseasca la modul profesional toate cele invatate in copilarie.
In afara nominalizarilor amintite, Walken a avut si o nominalizare in 2002, la premiul Oscar, la categoria “Cel mai bun actor in rol secundar”, castigand  premiile BAFTA si SAG pentru rolul jucat alaturi de Leonardo DiCaprio si Tom Hanks in filmul lui Steven Spielberg “Catch Me If You Can” (2002).
Cariera lui Christopher Walken a luat avant dupa rolul sau memorabil Duane Hall, fratele personajului titular interpretat de Diane Keaton in filmul lui Woody Allen, care a castigat chiar si un premiu Oscar la categoria Cel mai bun premiu – “Annie Hall”.
De atunci, actorul american a aparut in peste 50 de filme artistice, printre care: filmul lui Herbert Ross, care a fost nominalizat la Oscar “Pennies From Heaven”; adaptarea lui David Cronenberg dupa romanul lui Stephen King “The Dead Zone”; filmul lui James Foley “At Close Range”, alaturi de Sean Penn; filmul lui Mike Nichols Biloxi Blues, dupa piesa lui Neil Simon; drama lui Abel Ferrara “King of New York”; comedia lui Joe Roth, “America’s Sweethearts”, unde a jucat alaturi de Julia Roberts, Billy Crystal si John Cusack si filmul lui Tony Scott “Man on Fire”, alaturi de Denzel Washington sau drama “Around the Bend”, alaturi de Michael Caine.
De asemenea, Walken a reusit sa creeze unele dintre cele mai memorabile personaje din istoria cinematografiei, in roluri principale sau secundare: Vincent Coccotti in filmul lui Tony Scott “True Romance”, Captain Koons in filmul lui Quentin Tarantino “Pulp Fiction”, Carlo Bartolucci in “Suicide Kings”, Calaretul fara cap in filmul lui Tim Burton “Sleepy Hollow” si ticalosul om de afaceri, Max Shreck, in filmul lui Burton “Batman Returns”.
Christopher a primit Premiul “Clarence Derwent Award” pentru interpretarea din productia Broadway production “The Lion in Winter”, un premiu Obie pentru rolul din “The Seagull,” un Premiu “Theatre World”, pentru “The Rose Tattoo,” si, in 1997, Premiul Susan Stein Shiva Award pentru activitatea din Teatrul Public “Joseph Papp”.
In toamna anului 1999, a fost distribuit si in adaptarea teatrala dupa opera lui James Joyce “The Dead”, pentru ca in vara anului 2001, acesta sa fie distribuit intr-o reluare a piesei lui Cehov “The Seagull” (Pescarusul) la Festivalul Shakespeare de la New York, regia Mike Nichols, alaturi de Meryl Streep. In plus, Walken a jucat si in filme de comedie (de exemplu comedia “Wedding Crashers”, alaturi de Owen Wilson si Vince Vaughn).
Alte productii in care a jucat Christopher Walken: Biloxi Blues (1988), Wayne's World 2 (1993), Joe Dirt (2001), Mousehunt (1997) and America's Sweethearts (2001).
de Redactia - 1820 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi