La multi ani, Charles Aznavour!
    -
 

La multi ani, Charles Aznavour!

Data nasterii: 22 Mai 1924
Nascut pe 22 mai 1924, la Paris, Charles Aznavour este un reputat cantaret,  compozitor, actor si activist public francez de origine armeana. El a aparut in peste 60 de filme (de exemplu in “Shoot the Piano Player”, “Candy”, si “The Tin Drum”) si a compus peste 1000 de cantece, din care aproximativ 150 in engleza, 100 in italiana, 70 in spaniola si 50 in germana.
Aznavour si-a facut debutul, pe scena si pe ecran, la varsta de noua ani, in 1933, in piesa de teatru "Un Bon Petite Diable" si in filmul "La Guerre des Gosses". La sfarsitul anului 1935, Charles interpreteaza rolul lui Henry al III-lea alaturi de actrita Yvonne Printemps in filmul regizat de Pierre Fresnay.
In timpul adolescentei il intalneste pe Pierre Roche, tanar pianist si compozitor, caruia i se alatura si formeaza duo-ul Aznavour and Roche, aparand in spectacole de cabaret in Franta si Belgia.

Depasindu-si temerile in legatura cu potentialul sau vocal cu ajutorul legendarei cantarete Edith Piaf, el a dezvoltat un stil care s-a potrivit abilitatilor lui si a continuat sa scrie cantece, dintre care unele au fost interpretate de Edith Piaf – “Les Compagnos de la Chanson”. Fiind foarte talentat, primul cantec scris de Aznavour pentru George Ulmer, "J'ai bu", a castigat premiul The Record of the Year. In 1947 cantaretul francez se alatura cantaretei Edith Piaf intr-un mare turneu in Franta, iar mai tarziu o insoteste in State pentru o serie de spectacole in New York. Traverseaza granita in Canada si se stabileste in Quebec unde sustine spectacole la Gold Pheasant Club impreuna cu Roche timp de 40 de saptamani,11 spectacole pe saptamana cu peste 600 de persoane prezente la fiecare show.

In 1954, Charles avea mai mult de 30 de piese de succes compuse de el. Dupa trei saptamani in care este atractia principala la Alhambra in Paris, cei din industria muzicala franceza au inteles ca se poate conta pe Aznavour.
Ca urmare, acesta inregistreaza, scrie, canta si danseaza (“Ma jeunesse”, “Parce Que”, “Au creux de mon epaule”, “Sur ma Vie”, “Apres L'amour”).
In 1963, Charles este protagonistul unui spectacol la Carnagie Hall in New York, dupa care demareaza un turneu mondial (dupa concertele sustinute in Liban, Grecia si Africa de Nord, urmeaza Uniunea Sovietica). Tot in acea perioada vinde nu mai putin de 1 milion de albume “La Mamma”.
Dupa o scurta calatorie in State, se intoarce in Paris pentru a organiza primul sau spectacol de opereta- Mister Carnival la Chatelet si incepe un nou turneu mondial, de aceasta data in Canada, Martinica, Guadalupe, Maroc, Spania, Portugalia, Angola si, in final, Africa de Sud.

In 1964, Aznavour primeste premiul Brumel pentru cel mai bine imbracat artist pop. "Tonight Aznavour-from the past to the présent"- este un album retrospectiv inregistrat live la Olympia si include piese ca “Il faut Savoir”, “Sur ma Vie”, “Viens au creux de mon Epaule”, “Cu She”. De asemenea, Charles castiga discul de aur in Londra, fiind primul artist francez care reuseste aceasta performanata. Este cel mai mare ambasador al Frantei peste hotare.

Dupa o absenta de trei ani, indragitul interpret isi face o aparitie triumfatoare la Olympia unde sustine spectacole timp de patru saptamani. El are o stralucitoare revenire pe scena muzicala pariziana cu piese noi ca “Voila Que Tu Reviens”, “Par Gurmandise”, “Mes Emmerdes” si “Merci Madame la Vie”. Pentru el  lucrurile merg bine pe ambele parti ale Atlanticului - Ray Charles inregistreaza “La mamma”, Shirley Bassey si Fred Astaire inregistreaza “The Old Fashioned Way”, iar Liza Minelli inca interpreteaza multe din piesele sale.

In urma cutremurului care a ravasit Armenia in 1988, Aznavour pune bazele unei fundatii cu scopul de a ajuta zonele sinistrate (Aznavour pour l’Arménie). In onoarea sa, o piata din Erevan ii poarta numele, iar in Gyumri, orasul care a suferit cele mai multe pierderi de vieti omenesti in cutremur, i s-a ridicat o statuie. Din 1995, Charles este ambasador al Armeniei pe langa UNESCO, iar din 2009 este ambasadorul Armeniei in Elvetia (tara in care isi are resedinta), dupa ce a devenit cetatean armean in 2002.

Anul 1989 marcheaza lansarea unui nou album – “The Greatest Hits”. Cand cineva l-a intrebat pe Aznavour despre planurile sale de viitor, acesta a raspuns: “Nu am nici un plan. Am o viata de umplut” - se pare ca acesta este numai inceputul.
In 1991, apare pe scena alaturi de Liza Minelli- in spectacole sustinute in New York, Washington, Toronto si Montreal.
Cinci ai mai tarziu, in 1994, acesta sustine un concert exceptional in Viena alaturi de Placido Domingo, iar in 1998, un nou turneu (patru saptamani pe Broadway in New York, un eveniment unic pentru un artist francez, o saptamana in Los Angeles, doua spectacole in Moscova la Kremlin si doua in Sankt Petersbourg).
In 2004, in perioada 16 aprilie-22 mai la cei 80 de ani ai sai, Charles Aznavour concerteaza la Palais des Congres, urmand apoi un turneu in Franta si Belgia.

de Redactia - 2277 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi