La multi ani, Carmen Stanescu!
    -
 

La multi ani, Carmen Stanescu!

Data nasterii: 29 Iulie 1925
Actrita de teatru si de film, Carmen Stanescu s-a nascut pe 29 iulie 1925, in Bucuresti. Atrasa inca din copilarie de lumea fascinanta a teatrului si a filmului, dar si de sport, Carmen Stanescu a absolvit Conservatorul Regal de Muzica si Arta Dramatica in anul 1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu. Cinci ani aceasta a facut parte din echipa nationala de tir si in 1952 a primit titlul de Maestra a sportului.
Debutul in teatru a avut loc in 1945, cu rolul Ecaterina Ivanovna din piesa "Fratii Karamazov". De atunci si pana astazi, actrita aniversata a interpretat mai mult de 30 de roluri pe scena Teatrului National, a Teatrului Constantin Nottara, a Teatrului Municipal, in piese precum: "Patima rosie" de Mihail Sorbul, "Daale carnavalului" de I.L. Caragiale, "Bolnavul inchipuit", "Buna seara, domnule Wilde" dupa Oscar Wilde, "Iubire pentru iubire" de William Congreve, "Egoistul" de Jean Anouilh sau "Omul cu martoaga" de George Ciprian.
In 1958, Carmen Stanescu a pasit intaia data pe platoul de filmare, fiind distribuita in rolul madame locotenent I.G.Petrescu, in "Doi vecini", o adaptare dupa Tudor Arghezi. Au urmat: "Telegrame" dupa I.L. Caragiale, "Badaranii" dupa Carlo Goldoni, "Povestea dragostei", " Fratii Jderi", serialul Tv "Razboiul de Independenta".
Nici teatrul radiofonic nu i-a fost strain, aceasta avand roluri importante in "Cocosatul de la Notre-Dame", "Dulcea pasare a tineretii" de Tennessee Williams sau "Mielul turbat" de Aurel Baranga.
Din 2001, actrita a devenit societar de onoare al Teatrului “National I. L Caragiale". De asemenea, ea a primit titlul de Artista emerita in 1964, Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Ofiter in 2000, Premiul UNITER pentru intreaga activitate in 2000, dar si premiul de excelenta in teatru, in 2004.
In anul 2003 a vazut lumina tiparului lucrarea aurobiografica a actritei, "Destainuiri". Din pacate, Carmen Stanescu, casatorita cu actorul Damian Crasmaru, s-a retras din activitate si locuieste la Valenii de Munte.

de Redactia - 3656 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi