La multi ani, Calin Peter Netzer!
    -
 

La multi ani, Calin Peter Netzer!

Data nasterii: 01 Mai 1975
Regizorul Calin Peter Netzer s-a nascut pe 1 mai 1975, la Petrosani. El a devenit cunoscut publicului pentru cel de-al doilea lungmetraj al sau, “Medalia de onoare”, cu Victor Rebengiuc in rolul principal, film premiat in strainatate, cu mult inainte de premiera oficiala in tara. La varsta de opt ani, Netzer emigreaza cu intreaga familie in Germania, stabilindu-se la Stuttgart.
Dupa revolutie, acesta se inscrie la Academia de Teatru si Film “I.L.Caragiale” din Bucuresti (1994), sectia Regie-Film. In timpul studiilor superioare, Netzer a facut doar scurtmetraje de fictiune, printre care “Mingea de carpa” (1994), in sistem video, “Ochi uscati” (1995), “Maria” (1997), “Zapada mieilor” (1998).

In 1999, Calin obtine diploma de regizor de film, fiind premiat mai apoi la Salonic, dar si la Tiff cu filmele “Maria” si “Medalia de onoare”.
Lungmetrajul sau de debut, "Maria", o coproductie Romania - Frata si Germania, a fost foarte bine primit de catre public si de catre critica de specialitate. Astfel, pelicula a obtinut “Premiul Special al Juriului”, o mentiune acordata de Juriul Tineretului, “Leopardul de Bronz” la sectiunea Cel mai bun actor, pentru Serban Ionescu si Cea mai buna actrita, pentru Diana Dumbrava, toate acestea la Festivalul International de la Locarno (2003).

De asemenea, el a mai primit si Premiul “Don Quixote” – Mentiune speciala, Mentiunea de onoare si Premiul Juriului Studentesc la Festivalul de film de la Cottbus, in 2003, Mentiune speciala la Festivalul international de film de la Festróia – Tróia, 2004, precum si Premiul UCIN pentru interpretare rol principal feminin pentru Diana Dumbrava si Premiul pentru muzica (2004).
In plus, acesta a fost nominalizat pentru Premiile Academiei Europene de Film (2003), la sectiunea Cea mai buna actrita (Diana Dumbrava).

In primavara lui 2012, regizorul roman a inceput filmarile la noul sau lungmetraj, “Pozitia copilului”, un film despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Luminita Gheorghiu (castigatoare a Premiului pentru cea mai buna actrita la Festivalul International de Film Transilvania si la Festivalul de Film de la Namur pentru rolul din “Moartea domnului Lazarescu” in regia lui Cristi Puiu) si Bogdan Dumitrache (castigator al Premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Locarno pentru rolul din “Din dragoste cu cele mai bune intentii” de Adrian Sitaru).
Din distributia filmului mai fac parte cunoscutii actori Natasa Raab, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov, filmarile durand aproximativ o luna si desfasurandu-se in Bucuresti si in imprejurimile Capitalei.

de Redactia - 3174 afisari
 
         
 
4.0 - 2 voturi