La multi ani, Antonio Bandera!
    -
 

La multi ani, Antonio Bandera!

Data nasterii: 10 August 1960
Actorul, producatorul si rezigorul Antonio Banderas (pe numele sau real Jose Antonio Dominguez Banderas) s-a nascut pe 10 august 1960 in Málaga, Andalucía (Spania). Banderas a urmat cursurile Scolii de Arta Dramatica, apoi s-a mutat la Madrid, unde a lucrat la Teatrul National al Spaniei. Scenaristul/regizorul spaniol Pedro Almodovar l-a distribuit pe Banderas in “Labyrinth of Passion”, primul dintre cele cinci filme pe care cei doi aveau sa le realizeze impreuna -
“Matador”, “Law Of Desire”, “Women On The Verge Of A Nervous Breakdown” si “Tie Me Up! Tie Me Down!”.

Primul sau rol in limba engleza a fost in filmul “The Mambo Kings”, Banderas avand roluri secundare si in “Philadelphia”, “House Of The Spirits”, “Interview With The Vampire” si “Miami Rhapsody”. Dupa rolul din “Desperado” (regizor Robert Rodriquez), actorul de origine spaniola a continuat colaborarea cu acesta si in alte filme de mare succes: “Spy Kids”, “Spy Kids 2”, “Spy Kids: Game Over”, “Four Rooms” si “Once Upon A Time In Mexico”.
De-a lungul carierei sale, Antonio Banderas a fost nominalizat la Globul de Aur pentru rolul Che din filmul lui Alan Parker “Evita”, pentru rolul principal din “Masca lui Zorro” si pentru rolul sau din filmul lui Bruce Beresford “And Starring Pancho Villa as Himself”. Pentru acest din urma rol a fost nominalizat si la Premiul Emmy. Alte filme in care a jucat: “Never Talk To Strangers”, “Assassins”, “Two Much”, “The 13th Warrior”, “Play It To The Bone”, “Original Sin”, “Imagining Argentina”, “Frida” si “Femme Fatale”.

Debutul pe Broadway a avut loc odata cu productia Roundabout Theater Company “NINE,” un musical inspirat de filmul lui Fellini 8 1/2. Mai tarziu, el a fost nominalizat la Premiul Tony pentru "Cel mai bun actor dintr-un musical" si a castigat Premiul Drama Desk pentru cel mai bun actor, Outer Critics Circle Award, Drama League Award si Theatre World Award pentru interpretarea sa extraordinara.
In afara de actorie, Banderas este si un foarte bun regizor, “Crazy In Alabama”, avand-o in distributie pe Melanie Griffith, fiind una dintre cele mai apreciate productii semnate de acesta. A revenit in spatele camerelor de filmat pentru El Camino De Los Ingleses, un film bazat pe cartea cu acelasi nume a lui Antonio Soler.

Interpretarea vocala a personajului Motanul Incaltat din Shrek 2 si Shrek al treilea l-a facut cunoscut in circuitul rolurilor pentru filme de familie. In 2006, a jucat in “Take the Lead”, un film despre liceeni in care interpreteaza rolul unui instructor de dans. Tot in acel, pe 14 octombrie, an a primit si premiul "Gabi" al L.A. Latino International Film Festival pentru intreaga cariera. De asemenea, Banderas a fost gazda celui de-al 600 episod din “Saturday Night Live” (din sezonul 31). Invitatul din industria muzicii a fost Mary J. Blige. A interpretat si vocea unei albine generata pe calculator care poate fi vazuta in Statele Unite in reclama pentru Nasonex, un medicament contra alergiilor, si in campania comerciala de Craciun a companiei Marks & Spencer, un comerciant din Marea Britanie.

In plan personal, Antonio Banderas a divortat de prima sa sotie, Ana Leza, si pe 14 mai 1996, s-a casatorit cu actrita americana Melanie Griffith, ceremonia privata restransa avand loc in Londra. Cei doi s-au  intalnit cu un an mai devreme in timpul filmarilor la pelicula “Two Much”. Atat Griffith cat si Banderas erau casatoriti cu alte persoane cand s-au intalnit prima data. Ei au o fiica, Stella Banderas, care a aparut cu parintii ei in filmul “Crazy in Alabama”, din 1999, in care a jucat Griffith si pe care l-a regizat Banderas.

de Redactia - 2307 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi