La multi ani, George Motoi!
    -
 

La multi ani, George Motoi!

Data nasterii: 22 Ianuarie 1936
Actorul si regizorul de teatru George Motoi s-a nascut pe 22 ianuarie 1936, in comuna Arman (Caliacra, Bulgaria). Cursurile primare le-a facut in comuna Dudesti (Braila), unde s-au stabilit parintii dupa anul 1940. Intre anii 1950-1954 a urmat studiile medii la Grupul scolar agricol si la Scoala Populara de Arta din Braila. In anul 1954 Motoi a dat examen de admitere si a reusit la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, pe care l-a absolvit in 1958. Indrumat in timpul facultatii de prof. Irina Rachiteanu, dupa absolvire, George Motoi a plecat cu repartitie la Piatra Neamt, punind acolo, impreuna cu toti colegii de promotie, bazele unui nou teatru (Teatrul Tineretului de azi). Debutul in teatru si l-a facut in 1958 cu rolul Marcov “Poveste de iubire”de Simonov, in regia lui Cristian Munteanu, la Teatrul din Piatra Neamt.

Teatrul din Bacau il imprumuta pentru rolul titular din „Don Carlos” de Schiller, sub regia artistului emerit Ion Olteanu. Bacaoanii ii obtin transferul de la Piatra Neamt si joaca la Bacau numai roluri principale de larga diversitate, fiind remarcat in turneele din capitala ca unul dintre cei mai buni interpreti romani ai Bufonului din „A douasprezecea noapte” de Shakespeare (sub bagheta regizorala a reputatului Vlad Mugur).

Desi dorea sa-l angajeze la Teatrul “Giulesti” din Bucuresti, Vlad Mugur, care preluase in 1964 directia Teatrului National din Cluj, il convinge sa mearga cu el. Sub aripa lui Vlad Mugur ajunge actor consacrat, interpretarea rolului Caligula din piesa cu acelasi nume de Albert Camus propulsandu-l fulgerator printre actorii de prim rang ai tarii. Cateva turnee in Italia, cu acelasi rol, il consacra definitiv.
Talentul sau deosebit a fost remarcat si de maestrul Radu Beligan in „Caligula”, care l-a invitat sa vina la Nationalul bucurestean. Cum o astfel de invitatie nu putea fi refuzata, George Motoi accepta imediat propunerea marelui actor si ajunge in Bucuresti.
Intre 1991-1995, George Motoi a fost Director al Teatrului „Maria Filotti” din Braila, prin cumul de functie, neintrerupandu-si activitatea de actor si regizor la Teatrul National din Bucuresti.

In plan cinematografic, Motoi a colaborat constant cu Malvina Ursianu.
In anul 1997, revista VIP a adus in centrul atentiei relatia dintre George Motoi si actrita Giliola Coconcea, aparuta dupa unul dintre cele mai spectaculoase divorturi ale acelui an, respectiv cel dintre Motoi si Cezara Dafinescu. Cei doi au format un cuplu timp de mai bine de 23 de ani, Cezara Dafinescu recasatorindu-se cu un important om de afaceri, Gelu Fronea.

Premii si distinctii:
Premiul Festivalului National de Teatru pentru rolul Victor din „Pisica in noaptea Anului Nou”, de D.R.Popescu, regia Vlad Mugur (Teatrul National din Cluj);
Premiul ACIN pentru interpretare masculina - rolul Andrei din „Trecatoarele iubiri”, de M. Ursianu;
Marele premiu al Festivalului de la San Remo pentru filmul „Adela”, dupa G.Ibraileanu, regia M.Veroiu;
Diploma “Artist de Onoare al Filmului Romanesc”, 2001;
13 mai 2002 - Premiul de Excelenta acordat de Centrul National al Cinematografiei pentru contributia deosebita adusa la afirmarea filmului romanesc;
1960-1998 mai multe medalii si Ordine (Medalia Muncii, Medalia “Meritul Cultural”), Ordinul “Meritul Cultural cls.IV si Ordinul “Meritul Cultural” cls. a III-a);
Cetatean de onoare al Municipiului Braila (decembrie 2002);
Premiul pentru intreaga activitate din partea Festivalului International de Film Transilvania - TIFF (iunie 2011).

de Redactia - 5228 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi