Astazi este ziua lui Radu Muntean. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua lui Radu Muntean. La multi ani!

Data nasterii: 08 Iunie 1971
Radu Muntean s-a nascut pe 8 iunie 1971 la Bucuresti. Scenaris si regizor multipremiat, Muntean si-a pus amprenta peste mai mult de 400 de spoturi publicitare, castigand o sumedenie de premii nationale si internationale. In 1994 a absolvit Academia de Teatru si Film din Bucuresti, sectia Regie Film. A debutat cu filme documentare, realizate inca din perioada studentiei, ca Si ei sunt ai nostri (1992), pentru care a obtinut in acelasi an premiul I la Festivalul National de Film de la Costinesti. In 1994 regiza documentarul Lindenfeld si obtinea  premiul al 2-lea la Festivalul de Film de la Sibiu, premiul special al juriului si premiul special al Fundatiei Soros la Festivalul de Film Dakino, premiul UCIN,  era selectat in 18 festivaluri internationale de film.

Debuta cu filme artistice in acelasi an, cu pelicula Ea, pentru care obtinea premiul special la Festivalul de Film Up and Coming de la Hanovra,Germania. Urmatorul film, Tragica poveste de dragoste a celor doi (1996), castiga din nou primul loc la Festivalul de Film de la Costinesti, premiul special la Festivalul de Film de la Hanovra. Documentarul Viata e in alta parte (1996) obtinea Premiul Special la Festivalul Video Art de la Locarno, Elvetia.

In anul 2002 regiza si scria scenariul primului sau lung metraj, „Furia”, rasplatit cu premiul UCIN pentru cel mai bun debut. Filmul a participat la festivaluri internationale de film in Montpellier (Franta), Mannheim (Germania), Salonic (Grecia), Sofia (Bulgaria), Palic (Serbia).

A urmat in anul 2006 „Hartia va fi albastra”, cu premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul International Eurasia din Antalya, mentiune speciala a juriului la Sarajevo, premiul special al juriului la Festivalul Filmului Francofon de la Namur, Belgia. „Boogie”, film realizat in anul 2008, participa la Festivalul de la Cannes. Cel mai recent lung metraj regizat de Radu Muntean este Marti dupa Craciun, cu scenariul scris in colaborare cu Razvan Radulescu si Alexandru Baciu, prezentat la Festivalul de la Cannes.

Radu Muntean a regizat si spoturi publicitate, a predat la Facultatea de Regie Film din cadrul Universitatii Media din Bucuresti.
Din 1996 pana in prezent, a regizat peste 400 de spoturi publicitare si a castigat peste 40 de premii nationale si internationale la festivaluri de publicitate.

In 1999 a fost lector universitar la Universitatea Media, Facultatea de Regie Film.

Filmografie:
Cinemaguerilla (2009)
La nouvelle vague du cinema roumain / Noul val din filmul romanesc (2008) - el insusi

Regie:
Un etaj mai jos (2014)
Vorbitor (2011)
Marti, dupa Craciun (2010) Trailer
Boogie (2008) Trailer
Hartia va fi albastra (2006) Trailer
Furia (2002)
Tragica poveste de dragoste a celor doi (TV) / Tragica poveste de dragoste a celor doi (1996)
Viata e in alta parte (1996)
Ea (1994)
Lindenfeld (1994)
Si ei sunt ai nostri (1992)
Scenariu:
Un etaj mai jos (2014)
Vorbitor (2011)
Marti, dupa Craciun (2010) Trailer
Boogie (2008) Trailer
Hartia va fi albastra (2006) Trailer
Furia (2002)
Director de productie:
Mamaia (2013) Trailer

de Redactia - 1807 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi