Astazi este ziua lui Mircea Danieliuc. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua lui Mircea Danieliuc. La multi ani!

Data nasterii: 07 Aprilie 1945
Mircea Danieliuc s-a nascut pe 7 aprilie 1945, in orasul Hotin (Ucraina). A absolvit Liceul "Constantin Negruzzi" din Iasi in 1961, Facultatea de Filologie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi (1966). Cu o activitate intensa in echipele studentesti de teatru, Danieliuc simte o irezistibila chemare spre arta filmului terminand, in 1972, Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I. L. Caragiale" din Bucuresti, sectia regie de film.

Debutul sau cinematografic s-a produs in 1988 cu „WARFV", lucrare pentru anul II, un scurtmetraj de fictiune, alb-negru. Chiar din acest film se observa cateva trasaturi ale artei sale poetice: spatiul inchis, ca o incinta, lipsa de orizont, rezultand mai mult dintr-o situatie limita, aici razboiul, incomunicabilitatea, absurdul mortii, solitudinea, disperarea. In lucrarea de diploma, „Dus-intors” (1972), un mediu metraj de fictiune, color, adanceste si diversifica incomunicabilitatea si lipsa de orizont a eroilor filmului.

Intre 1990 – 1995, Mircea Danieliuc a fost director al "Alpha Films International" din Bucuresti, iar intre 1997 – 1998, el a fost director general al "Rofilm S.A.” din Bucuresti, obtinand si premiul ASPRO pentru debut (1997).

In prezent este presedinte al "Societatii Creatorilor de Film" , membru al "Uniunii Cineastilor" si presedinte al "Fundatiei Mircea Daneliuc pentru Filmul National".

Danieliuc este singurul cineast roman prezent in "Top 10 - Cele mai bune filme romanesti" cu doua titluri,  “Proba de microfon" (locul 9) si "Croaziera" (locul 10).

Cineastul a fost casatorit cu actrita Tora Vasilescu, interpreta de neuitat a Mariei din "Cursa", de care insa a divortat in favoarea actritei Cecilia Barbora, pe care a lansat-o in "Padurea de fagi".

Alte realizari:
Prozator: "Marilene", "Apa din cizme", "Strigoi fara tara"
Dramaturg: piesa "Petru si Pavel"
Actor: "Cursa"- ACIN - Premiul de Debut, "Editie speciala"- ACIN - Premiul de Regie, "Croaziera"
Scenarist: "Proba de microfon", “Senatorul melcilor", "Aceasta lehamite", "Tusea si Junghiul"
Regizor: "Glissando" -Marele premiu ACIN/1985, "Senatorul melcilor" - Premiu special al juriului UCIN-1995, "Ambasador, cautam patrie", "Legiunea straina",  "Marilena"

Filmografie:
Regizor
Wharf - 1970
Scurtcircuit - 1970
Insolatie (Dus-Intors) - 1972
Stefan cel Mare - Vaslui 1475 (1975) - asistent de regie
Cursa - 1975
Editie speciala (film) - 1977
Proba de microfon - 1980
Vanatoarea de vulpi - 1980
Croaziera - 1981
Glissando - 1984
Iacob - 1988
A 11-a Porunca - 1991
Tusea si junghiul - 1992
Patul conjugal - 1993*
Aceasta lehamite - 1994
Senatorul melcilor - 1995
Ambasadori, cautam Patrie - 2003
Sistemul nervos - 2005
Legiunea Straina (film) - 2008s1t
Marilena - 2009
Cele ce plutesc - (2009)

Scenarist
Editie speciala (film) - 1977
Proba de microfon - 1980
Vanatoarea de vulpi - 1980
Croaziera - 1981
Glissando - 1984
Iacob - 1988
A 11-a Porunca - 1991
Tusea si junghiul - 1992
Patul conjugal - 1993
Aceasta lehamite - 1994
Senatorul melcilor - 1995
Ambasadori, cautam Patrie - 2003
Sistemul nervos - 2005
Legiunea Straina - 2008
Marilena - 2009
Cele ce plutesc - 2009

Actor
Cursa - 1975
Raul care urca muntele - 1977
Editie speciala (film) - 1977
Proba de microfon - 1979
Al patrulea stol - 1979
Casa dintre campuri - 1979
Vanatoarea de vulpi - 1980
Croaziera - 1981
Galax, omul papusa - 1984
A 11-a Porunca - 1990
Ambasadori, cautam Patrie - 2003 - Pictorul

de Redactia - 2259 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi