Astazi este ziua lui Mircea Albulescu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua lui Mircea Albulescu. La multi ani!

Data nasterii: 04 Octombrie 1934
Mircea Albulescu s-a nascut pe 4 octombrie 1934, la Bucuresti. Este actor, profesor universitar cu doctorat in arte, publicist, poet si membru al Uniunii Scriitorilor – cu alte cuvinte, un important pion al culturii romanesti. Tatal sau, Vasile, era roman din Vlasca, a studiat la Conservator si era dirijor de fanfara militara, iar mama sa era o poloneza frumoasa, pe nume Olga Tempinski. Aceasta a fost catolica, iar in toata copilaria sa l-a dus, duminica de duminica, la biserica Baratia, unde a inceput sa doreasca sa devina ministrant, adica unul dintre baietii care participau la slujba si ajutau preotii. Din pacate, acest lucru nu era posibil, el fiind ortodox, asemeni tatalui.

Albulescu a facut scoala primara la Liceul „Sfantul Andrei", unde la acea vreme predau calugari din Germania si se invata intens limba germana. Educatia primita l-a ajutat sa aiba inclinatie catre ordine si disciplina.

A terminat Scoala Medie de Arhitectura in anul 1952, iar in 1956 a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, la clasa profesoarei Aura Buzescu, unde a fost coleg si bun prieten cu actorul Amza Pellea. A lucrat ca artist-amator la Ateneul Popular, a fost figurant in Corpul de ansamblu al catorva teatre din Bucuresti, iar dupa 1950 a fost angajat la Teatrul National Bucuresti. De-a lungul timpului a jucat in sute de piese pe scenele Teatrului Municipal din Bucuresti, Teatrului de Comedie si Teatrului National din Bucuresti si a avut peste 70 de roluri in film.

De asemenea, a primit numeroase premii importante de-a lungul carierei sale, cum ar fi: Premiul National pentru intreaga activitate artistica, acordat de Ministerul Culturii si Cultelor 2003, Premiul de Excelenta la cea de-a opta editie a Festivalului International de Film Transilvania (6 iunie 2006), precum si Premiul de Excelenta in cadrul Galei de inchidere a Festivalului Comediei Romanesti festCO (15-22 mai 2010). Doi ani (30 dec. 1992-04 aprilie 1994) a fost si secretar de stat la Ministerul Culturii.

A primit "Ordinul Meritul Cultural" si "Ordinul Serviciul Credincios" in grad de Comandor. Din anul 2011 are o stea care-i poarta numele pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului, alaturi de alte personalitati ale vietii noastre culturale: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei si Sebastian Papaiani.

In plan personal, Mircea Albulescu s-a casatorit la varsta de 22 ani si in urma casniciei de peste 50 ani, a rezultat un fiu, Matei. Sotia sa a decedat insa in anul 2007. Actorul are si un nepot, Vladimir. De dragul nepotului, la 75 de ani, a invatat engleza dar si sa lucreze pe calculator, avand propria pagina de web.


Filmografie:

Capsuni in aprilie (2009)
legenda vie (2007) - narator
Ticalosii (2007) - patron de restaurant
Youth Without Youth / Tinerete fara tinerete (2007) - Davidoglu
Casatorie imposibila / Casatorie imposibila (2004) - Fane Bancorex
18:36 (2003)
Al matale, Caragiale (2002)
Tandretea lacustelor (2002) - Iorgu
Detectiv fara voie (2001)
Don Juan sau dragostea pentru pentru geometrie (TV) / (1997)
Scrisorile prietenului (TV) / Scrisorile prietenului (1997)
Don Carlos (TV) / (1996) - Filip al II-lea
Semne in pustiu (1996) - dl. Iacob
Craii de Curtea Veche (1995) - Pasadia Magureanu
Le travail du furet (1994) - Le parrain
Ochii care nu se vad (1994) - Iancu
Somnul insulei (1994)
Cel mai iubit dintre pamanteni (1993) - detinutul-gardian "Grecul"
Mandroid (1993) - Doctor
Rosenemil (1993)
Trahir (1993) - Ministrul strain
Capul de ratoi (1992)
Ramanerea (1992)
Drumul cainilor (1991)
Momentul adevarului (1989)
Serenada pe Dunare (1989)
Trenul de aur (1989)
Cantec in zori (TV) / Cantec in zori (1987)
Cuibul de viespi (1987) - Om necajit
Flacari pe comori (1987) - Rodean
Punct si de la capat (1987)
Anotimpul iubirii (1986)
Cale libera (1986)
Noi, cei din linia intai (1986) - tatal lui Horia Lazar
Ochii care nu se vad (1986) - Iancu
Totul se plateste (1986)
Ziua Z (1985)
Horea (1984)
Lansarea (TV) / Lansarea (1984)
Amurgul fantanilor (1983)
Dragostea si revolutia (1983)
Viraj periculos (1983)
Viraj periculos (1983)
La capatul liniei (1982)
Wilhelm Cuceritorul / Glorie si onoare (Cucerirea Angliei) (1982)
Inghititorul de sabii (1981)
Orgolii (1981)
Semnul Sarpelui (1981)
Ancheta (1980)
Artista, dolarii si ardelenii (1980) - Wheeler
Capcana mercenarilor (1980)
Editie speciala (1980)
Cumpana (1979)
Drumuri in cumpana (1979) - taranul Octavian Borcea
Mihail, caine de circ (1979) - Dr. Masters
Nea Marin Miliardar (1979) - bandit
Un om in Loden (1979) - Col. Panait
Vacanta tragica (1979)
Actiunea Autobuzul (1978) - Colonelul de Securitate Popa
Avaria (1978)
Bratele Afroditei (1978)
Pentru patrie (1978) - Col. Mihail Cerchez
Revansa (1978) - Seful Gestapoului, Geissler
Mania (1977)
Pretul succesului (TV) / (1977) - comisarul Braun
Razboiul Independentei (Serial TV) / Razboiul Independentei (1977) - Col. Mihai Cerchez
Tufa de Venetia (1977)
Dincolo de pod (1976) - Macelarul Huber
Ultima noapte a singuratatii (1976)
Actorul si salbaticii (1975) - Ionel Fridman
Cursa (1975) - Savu Anghel
Zile fierbinti (1975) - Paraschiv
Capcana (1974)
Dincolo de nisipuri (1974) - Che Andrei
Tatal risipitor (1974) - Cornel
Trei scrisori secrete (1974)
Sapte zile (1973)
Bariera (1972) - Inspector de la Siguranta
Lupul marilor (1972) - Suedezul
Sageata capitanului Ion / Sageata capitanului Ion (1972)
Trenul blindat (1972)
Der Seewolf / Lupul marilor (1971) - Suedezul
Printre colinele verzi (1971)
Puterea si adevarul (1971)
Animale bolnave (1970)
Mihai Viteazul (1970) - Popa Stoica
Prea mic pentru un razboi atat de mare (1970) - Mustaciosul
Prometeu (TV) / (1970)
Canarul si viscolul (1969)
Neinfricatii (Serial TV) / Neinfricatii (1969) - Seful Agiei
Columna (1968) - voce Tiberius
Fum (TV) / (1968)
Game pentru televiziune (1968)
Vin ciclistii (1968) - Andrei
Dacii (1967) - Oluper
Subprefectul (TV) / (1967)
Moartea Bessiei Smith (TV) / (1966) - Doctorul Jack
Pasarea furtunii (1957)
Alarma in munti (1955)

de Redactia - 1944 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi