Astazi este ziua lui Marcel Iures. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua lui Marcel Iures. La multi ani!

Data nasterii: 02 August 1951
Marcel Iures s-a nascut pe 2 august 1951, la Bailesti. A primit de doua ori titlul de cel mai bun actor de teatru din Romania, activitatea sa artistica fiind legata in principal de teatru. Din 1995, este presedinte al Fundatiei Cultural Artistice Teatrul ACT, punand bazele primei scene independente de teatru din Romania. Primul sau rol de cinema a fost cel al lui Franz Lizt, in filmul „Vis de ianuarie", regizat de Nicolae Opritescu.

A jucat pe scena Teatrului Bulandra, in piesa Henric al IV-lea, de Luigi Pirandello, in regia lui Liviu Ciulei, precum si la Teatrul Act, in trei piese regizate de Alexandru Dabija: Creatorul de teatru, Ultima banda a lui Krapp si Capra sau cine e Sylvia? Cariera internationala a lui Marcel Iures este legata de cateva roluri in filme, dintre care cele mai cunoscute: Amen, Razboiul lui Tom Hart, Misiune Imposibila, Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului si Pacificatorul.

Din 2004 este presedintele Festivalului International de Film Independent "Anonimul". In 2006, a dublat in romana vocea lui Doc Hudson, in productia Pixar/Disney Masini, iar un an mai tarziu a semnat lectura audio-book-ului Humanitas "Remember-Mateiu Caragiale".

In plan personal, Iures este casatorit si are un baiat.

Filmografie:
Artista, dolarii si ardelenii (1980)
Castelul din Carpati (1981)
Sa mori ranit din dragoste de viata (1984)
Somnul insulei (1994)
Interviu cu un vampir (1994)
Tatal fantoma (post-productie-2010)
In deriva (serial TV HBO 2010)
Foyle's Wa (TV series 2010)
Manusi Rosii (2010)
The Philanthropist (TV series 2009)
Goal! 3(2009)
Thick as Thieves (2009/I)
Calatoria lui Gruber (2008)
Trial & Retribution XV: The Rules of the Game (2008)
Logodnicii din America (2007)
Youth Without Youth (2007)
Pirates of the Caribbean:At world's end (2007)
DUBLAJ MEMORABIL IN FILMUL MASINI(2006),
Spooks (Episode #5.9) (2006)
Gool! / Goal! (2005)
Isolation (2005)
Pestera / The Cave (2005)
Project W (2005)
Prins la inghesuiala / Layer Cake (2004)
Valizele lui Tulse Luper, partea a II-a / The Tulse Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea (2004)
Aventurile unei zile (2004)
Cambridge Spies (2003)TV
3 pazeste (2003)
Vlad Nemuritorul (2002; dublajul din romana in engleza)
Razboiul lui Tom Hart / Hart's War (2002) - S.S. StendartenFuhrer (Colonel) Werner Visser
Amen (2002) - Papa Pius al XII-lea
I Hope... (2001)
Elita / The Elite (2001)
Faimosul paparazzo (1999)
Fii cu ochii pe fericire (1999)
Pacificatorul (1997 / The Peacemaker (1997)
Ochii care nu se vad(1987-1996) - Paul Valerian
Misiune: Imposibila (1996)
Balanta (1992)
Cei care platesc cu viata (1991)
Un Bulgare de huma (1989)
Vacanta cea mare (1988)
Domnisoara Aurica (1985)
Sezonul pescarusilor (1985)
Vis de ianuarie (1978)
Aurel Vlaicu (1977)

Premii si Nominalizari:
Nominalizare UNITER pentru cel mai bun actor (stagiunea 1992-1993), pentru rolul din spectacolul "Richard III" de W. Shakespeare;
Premiul UNITER pentru cel mai bun actor (stagiunea 1997-1998), pentru rolul titular din spectacolul "Richard al II-lea" de W. Shakespeare;
Premiul UNITER pentru cel mai bun actor (stagiunea 2000-2001), pentru rolul Bruscon din spectacolul "Creatorul de teatru" de Thomas Bernhard ;
Premiul UNITER de excelenta (stagiunea 2002-2003): Marcel Iures, fondatorul Teatrului Act - catalizator al miscarii teatrale independente;
Premiul Festivalului de Dramaturgie Contemporana (2009) pentru cel mai bun rol masculin, pentru rolul tatal lui Robert din spectacolul Acasa la tata de Mimi Branescu.
Nominalizare British Theatre Awards in TNA - Manchester si Manchester Evening Awards.

de Redactia - 2920 afisari
 
         
 
4.3 - 3 voturi