Astazi este ziua lui Constantin Diplan. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua lui Constantin Diplan. La multi ani!

Data nasterii: 10 Mai 1937
Constantin Diplan, unul dintre cei mai cunoscuti actori romani ai perioadei 1970-1989, s-a nascut pe 10 mai 1937, in Bucuresti. A cochetat foarte bine cu teatrul radiofonic si de televiziune, unde a interpretat numeroase roluri in filme cum ar fi: “Un cuib de nobili”, “Toboganul”, “Seducatorul”, “O intamplare de pe vremuri”, “Hamlet”, “Comoara din deal”, “Cu toata dragostea”, “Inspectorul broastelor”, etc.

Diplan a fost declarat admis la a doua incercare la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, alaturi de Marin Moraru, Camelia Zorlescu si de regretatii Gheorghe Dinica, Marian Hudac. Din 1963 a fost repartizat impreuna cu Alexandru Arsinel, Camelia Zorlescu, Ion Andrei, Harry Baranga si Harry Zomenov la Teatrul de Stat din Targu Mures, unde infiinteaza sectia de limba romana a acestui teatru.

Dupa o perioada, talentatul artist se transfera la Teatrul National din Bucuresti, unde isi incepe cu adevarat activitatea de actor. Insa debutul in cinematografie a avut loc de abia in anul 1966, cu filmul “Ultima noapte a copilariei”. Au urmat: “Originea si evolutia vehiculelor”, “Stejar-extrema urgenta”, “Piratii din Pacific”, “Zile fierbinti”, “Cursa”, “Pintea”, “Gloria nu canta”, “E atat de aproape fericirea”, “Iarna bobocilor”, “Un om in loden”, “Muntele alb”, “La rascrucea marilor furtuni”, “Dragostea mea calatoare”, “De ce trag clopotele, Mitica?”, “Buletin de Bucuresti”, “Amurgul fantanilor”, “Zbor periculos”, “Vara sentimentala”, “Declaratie de dragoste”, “Secretul lui Nemesis”, “Cuibul de viespi”, “Duminica in familie”, “Sobolanii rosii”, “Harababura”.

Imediat dupa revolutia din 1989, Constantin Diplan a emigrat in Statele Unite, iar in acest moment locuieste in Montgomery Village, Montgomery County, statul american Maryland. A revenit ocazional in tara pentru a lucra la unele proiecte cinematografice, cum ar fi filmele “Oglinda” (1993) si “Calatorie de neuitat” (1994).

de Redactia - 3523 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi