Astazi este ziua lui Constantin Codrescu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua lui Constantin Codrescu. La multi ani!

Data nasterii: 05 Septembrie 1931
Constantin Codrescu s-a nascut pe 5 septembrie 1931 in Husi (Vaslui). A absolvit Institutul de teatru si film din Bucuresti in 1951, iar intre 1976 - 1989 a fost profesor la Institutul de teatru din Targu-Mures. Constantin Codrescu este cetatean de onoare al acestui municipiu.

Colaborator permanent al redactiei Teatru la Radio Romania, timp de 45 de ani, Constantin Codrescu s-a remarcat in rolul lui Ghita din "La moara cu noroc",  regizat de Victor Iliu. De asemenea, Codrescu a particpat la infiintarea sectiei romane, fiind mai apoi director al Teatrului „Maria Filotti” din Braila si la Teatrului din Sfantu Gheorghe (judetul Covasna), unde a fost un pionier al teatrului romanesc. Din 1996, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universitatii Ecologice, iar din 2003, profesor universitar la Facultatea de Teatru a Universitatii “Spiru Haret”. In ambele pozitii a colaborat indeaproape cu Vlad Radescu, prietenie profesionala care a debutat la Targu Mures, in 1978, cu spectacolul de teatru "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash si a continuat cu rolurile Piotr (C. Codrescu) si Aliosa Karamazov (V. Radescu) din "Fratii Karamazov" dupa F.M. Dostoievski, premiera regizata chiar de el.

Regizorul roman a mai montat multe spectacole in teatrele din tara (dupa plecarea de la Teatrul Mic din 1976, in timpul directoratului lui Dinu Sararu), evitind insa scenele bucurestene.

In film, Codrescu a debutat cu rolul din Nepotii gornistului (r. Dinu Negreanu, 1953) si a continuat cu Rasare soarele (1954), de acelasi regizor, apoi cu rolul care a ramas in memoria cinefililor: Ghita, din La Moara cu noroc al lui Victor Iliu, selectionat la Festivalul de la Cannes in 1957. Filmografia sa mai include titluri precum Rascoala (r. Mircea Muresan, 1965), Mihai Viteazul (r. Sergiu Nicolaescu, 1970), Haiducii lui Sapte cai (r. Dinu Cocea, 1970), Zestrea domnitei Ralu (r. Dinu Cocea, 1971), Bietul Ioanide (r.  Dan Pita, 1979), Capcana mercenarilor (r. Sergiu Nicolaescu, 1981), seria Pistruiatul (Evadatul; Ascunzisul; Insurectia – r. Francisc Munteanu, 1986). Ultimul film in care a aparut Constantin Codrescu este Magnatul (r. Serban Marinescu, 2004).

In 2008, Constantin Codrescu colaboreaza cu Teatrul “G. Ciprian” din Buzau, unde interpreteaza rolul principal din "Inima de boxer", alaturi de mult mai tanarul Dan Bordeianu, spectacol in regia lui Mihai Manolescu.

In 2013, acesta a fost omagiat la cea de-a saptea editie a Premiilor Gopo, care a avut loc pe 25 martie 2013, la Opera Nationala din Bucuresti. Actorul a primit atunci Premiul pentru Intreaga Activitate.

In plan personal, Constantin Codrescu a fost casatorit cu Marga Butuc, care a devenit apoi sotia lui Eugen Barbu.

de Redactia - 1937 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi