Astazi este ziua de nastere a lui Radu Beligan. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua de nastere a lui Radu Beligan. La multi ani!

Data nasterii: 14 Decembrie 1918
Maestrul Radu Beligan s-a nascut pe 14 decembrie 1918, in comuna Galbeni, judetul Bacau. Despre anii copilariei, Beligan a declarat: "M-am nascut in magazia de marfuri a garii. Tata era numit acolo impiegat, casuta aia de doua camere, care era pentru el, nu era gata si atunci o perioada am stat in magazia de marfuri. A trebuit sa ma duca sa ma boteze in satul care era la trei kilometri in deal, unde erau Primaria si Biserica. Si m-au dus, era iarna, cu o sanie acolo sus, au rezolvat toate treburile, au facut un chef, erau veseli, fericiti, mi-au aranjat in spate, acolo, pe niste paie sa stau eu, iar ei s-au asezat pe o banca, langa cel care conducea sania. Si cantau. Mama avea o voce frumoasa, era grecoaica, venea din tara care a inventat teatrul, stia frantuzeste. Si, cand au ajuns jos, s-au uitat in spate si copilul nu mai era... il pierdusera la o zdruncinatura. Cazusem in zapada", marturisea actorul jurnalistilor de la jurnalul.ro. "Am fost iubit ca un copil, dar n-am prea stat cu parintii, pentru ca am stat in internat mai tot timpul. La 10 ani, vai de mine!... Saracia e una dintre dramele vietii mele. Saracia lucie. La liceul-internat din Iasi, pe care l-am terminat cu premiul I in fiecare an - era un liceu faimos, dupa modelul frantuzesc, cu propriile orchestra si fanfara, cu amfiteatru si o sala de mese care se transforma in sala de spectacol, cu scena in toata regula - acolo m-am manifestat eu in plin, an de an. Erau dirijate de Ramadan, marele actor, de Ion Sava si de altii, care veneau si lucrau cu noi si ne invatau teatru. Asadar, eu fiind bursier, aveam totusi o mica plata de facut, acolo, vreo 4.000 de lei, cum era in vremea aia. Pana la urma, directorul m-a primit si fara banii aia... Dar vreau sa spun cum am intrat in internat, ca a fost un examen greu si pe urma ne-a adunat in curte sa anunte cine a castigat, iar eu eram primul", a mai adaugat acesta.

A studiat dreptul si filozofia la Bucuresti, a inceput Conservatorul de Arta dramatica sub indrumarea doamnei Lucia Sturza Bulandra, a cochetat cu literatura (in paginile revistei iesene, apoi intr-o placheta de versuri mentionata de George Calinescu in „Istoria Literaturii romane”. Atractia spre teatru a motivat-o astfel: “am avut norocul sa ma intalnesc cu Victor Ion Popa, apoi cu Sica Alexandrescu si apoi cu Ion Iancovescu, trei intalniri capitale pentru inceputul carierei mele“.

Incepand cu teatrul Munca si Voie Buna si continuand cu alte companii teatrale, Radu Beligan isi construieste reputatia de actor comic popular “incat era destul sa pun piciorul pe scena pentru ca sala sa fie cuprinsa de ilaritate“. Nu se cantoneaza insa in acest gen, Victor Ion Popa il distribuie in “Cvadratura cercului“ de Kataev. Apoi joaca in “Steaua fara nume “ (Miroiu), “Trei surori “ ( Tuzenbach ) , “Ziaristii “ ( Cerchez ), si apoi Dandanache din piesa „O scrisoare pieduta” de I.L. Caragiale. In cinematografie printre primele roluri este memorabilul rol a lui Rica Venturiano din „O noapte furtunoasa”.

Radu Beligan a interpretat - in peste sapte decenii - roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii romane: Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mircea Stefanescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan si universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

Radu Beligan a fost in perioada 1969 - 1989 membru al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Roman (PCR), precum si deputat al Marii Adunari Nationale (MAN) intre anii1961 – 1975. A fost si Director al Teatrului de Comedie din Bucuresti - 1961 – 1969 si Director al Teatrului National Bucuresti - 1969 – 1990.

De asemenea, el a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004.

Radu Beligan a interpretat roluri celebre, cum ar fi caractere ale dramaturgilor literaturii romane: Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mircea Stefanescu, Victor Ion Popa, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Alexandru Mirodan si universale: William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Jules Romain, Eugen Ionescu, Jean Anouilh, Friedrich Dürrenmatt, Edward Albee, Peter Shaffer, Patrick Süskind, Neil Simon, Umberto Eco.

Distinctii:
Artist Emerit 1953;
Artist al Poporului 1962;
Premiul Academiei "Le Muse" din Florenta 1980;
Premiul Galei UNITER – Trofeul Dionysos 1995 - 1996;
Premiul Academiei Romane, 1997;
Premiul Fundatiei Tofan, 1998;
Prix 14 Juillet al Ministerului de Externe al Frantei, 1998;
Trofeul Eugene Ionesco, 1999;
Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte "George Enescu";
Cetatean de onoare al municipiilor Iasi si Bacau.

de Redactia - 2740 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi