Astazi este ziua actritei Teodora Mares. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua actritei Teodora Mares. La multi ani!

Data nasterii: 27 Octombrie 1962
Teodora Mares s-a nascut la Buzau pe 27 octombrie 1962. Ea si-a petrecut prima parte a copilariei la bunicii din partea mamei, in Rusavat, un sat din judetul Buzau, neelectrificat la acea vreme. La varsta de 7 ani este luata de mama sa la Braila, unde urmeaza scoala generala si practica sport de performanta (atletism). Incepe liceul la Ploiesti, la o clasa cu profil sportiv, dar clasa se desfiinteaza dupa clasa a X-a. Urmeaza treapta a II-a de liceu la Braila, la Liceul de Constructii, in specializarea arhitectura, sistematizare si desen tehnic.
Dorind initial sa studieze medicina, Teodora este atrasa spre teatru ca urmare a unei conjuncturi care o determina sa urmeze cursuri de teatru in timpul liceului, la Braila. Dupa terminarea liceului, in 1981, da examen la Institutul de Teatru din Targu Mures, unde nu este admisa. Se angajeaza in ansamblul Teatrului Maria Filotti din Braila. In anul 1982 da din nou examen de admitere la Institutul de Teatru din Targu Mures, dar este respinsa si de aceasta data.
In 1983 da examen de admitere la IATC Bucuresti, unde este admisa prima. In primii doi ani este studenta la actorie in clasa condusa de marele actor si profesor Octavian Cotescu. Ultimii doi ani de institut ii urmeaza sub indrumarea regizorului si actorului Gelu Colceag.
In 1985, in timpul studentiei, este distribuita in rolul Ioana Popa din celebrul film “Declaratie de dragoste”, in regia lui Nicolae Corjos, rol care ii va aduce notorietate si un premiu de interpretare, influentandu-i cariera artistica.
Dupa absolvirea facultatii este repartizata la Teatrul de Stat din Sfantu Gheorghe, pe scena caruia joaca in perioada 1987-1990. Efectueaza numeroase turnee cu trupa teatrului si interpreteaza roluri de seama in nenumarate piese. In 1990 se transfera la Teatrul Municipal din Ploiesti, pentru o scurta perioada, jucand in piesa Victimele datoriei, de Eugen Ionescu, in regia lui Mircea Albulescu.
Intre 1990-1994 se transfera la Teatrul Nottara din Bucuresti, iar in 1994, dupa o perioada de 2 ani in care nu mai este distribuita in nici un rol, se transfera la Teatrul National I.L. Caragiale din Bucuresti, pe scena caruia joaca si in prezent. In calitate de colaborator, in anul 2007 joaca pe scena Teatrului National din Constanta in piesa politista Opt femei a lui Robert Thomas, regizata de Rasvana Cernat.

Filmografie:
“Declaratie de dragoste” (1985)
“In fiecare zi mi-e dor de tine”, regia Gheorghe Vitanidis (1987)
“Extemporal la dirigentie” (1988)
“Morometii”, regia Stere Gulea (1988)
“Miracolul”, regia Tudor Marascu (1988)
“O vara cu Mara”, regia George Cornea (1988)
“Harababura”, regia Geo Saizescu (1990)
 “Il osandesc juratii”, dupa Gala Galaction, regia Cornel Todea (1991)
“Vacanta de Craciun”, serial TV, regia Olimpia Arghir (1992)
“Cu un pas inainte”, serial TV, episodul 6: Trasi pe sfoara, rolul: mama Monicai (2007)

Premii
Premiul de interpretare pentru rolul din filmul Declaratie de dragoste, la Festivalul de Film de la Costinesti, editia 1985.
Premiul de interpretare pentru rolul Baiatul de pravalie din piesa Asta-i ciudat la Festivalul Tanarului Actor de la Costinesti, editia 1987.
Premiul de creatie literar-artistica al UASCR si al revistei Amfiteatru pentru toata activitatea teatrala si cinematografica, 1987.

de Redactia - 4611 afisari
 
         
 
4.3 - 3 voturi