Astazi este ziua actritei Luminita Gheorghiu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua actritei Luminita Gheorghiu. La multi ani!

Data nasterii: 01 Septembrie 1949
Luminita Gheorghiu s-a nascut pe 1 septembrie 1949, in Bucuresti. Pasiunea pentru teatru si-a cultivat-o inca din clasele primare, astfel ca perspectiva urmarii unei facultati cu acest profil se contura din ce in ce mai bine... „Imi placea foarte mult romana, si-mi placea sa fac compuneri, sa scriu. Ziceam la un moment dat ca o sa dau la Filologie, de asta tot frecventam si o profesoara care ma ajuta, aveam in gand sa dau la Filologie. Asta, mai ales dupa ce in primul an picasem admiterea la Institutul de Teatru. Dar, pana la urma, tot la Teatru m-am dus”, a declarat actrita intr-un interviu recent acordat adevarul.ro. A dat admitere din nou la indemnul unei prietene si a intrat al doilea an la Teatru.

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1972, clasa prof. Ion Cojar. Debutul si l-a facut cu rolul Marioara in regia lui Alexandru Tocilescu in 1971 pe scena Studioului Cassandra. Dupa absolvire este repartizata la Teatrul "Mihai Eminescu" din Botosani. Cu timpul este din ce in ce mai remarcata si apreciata de publicul de teatru pentru seriozitatea si trairile ei interioare in multe roluri ce i se distribuie, anul 1975 o gaseste in trupa Teatrul Tineretului din Piatra Neamt iar din 1976 pana-n 2003 este actrita a Teatrului Bulandra din Bucuresti.

Actrita si-a inceput cariera cinematografica cu rolul "Catrina" din "Morometii", dar a fost premiata la nivel international douazeci de ani mai tarziu, dupa aparitia in "Moarta domnului Lazarescu" (regia Cristi Puiu), cand devine cunoscuta de cinefili cu rolul asistentei medicale ce-si plimba pacientul dintr-un spital in altul si pentru care in 2007 primeste Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Los Angeles, la gala premiilor Asociatiei Criticilor de Film din 14 ianuarie 2007.

In 1985, cand actrita se pregatea pentru intaiul ei rol cinematografic si-a pierdut fiica cea mare, Iuliana, fapt ce produce o drama cumplita in familie. Teatrul si filmul au mentinut-o insa in viata... „Era in 85 si, culmea, tocmai mi se propusese sa dau o proba de film pentru un rol, in sfarsit important, nu ca cele maruntele facute pana atunci. Era Catrina lui Moromete, din ecranizarea dupa Marin Preda. In starea de spirit in care ma aflam dupa moartea fetitei, m-am dus la probe si eram sigura ca nu voi convinge. Dar Stere Gulea a avut incredere ca voi duce pana la capat acel rol dificil, cu care mi-am inceput cariera cinematografica. Dumnezeu mi-a pus pe umeri o cruce grea, dar mi-a dat si o raza de mangaiere, deschizandu-mi un drum. Am pasit pe el cu curaj si uite ca incep sa culeg roadele”, isi amintea ea pentru Formula As.

Recent, ea a acceptat rolul principal in filmul "Sunt o baba comunista", ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu si regizat de Stere Gulea care a ales-o pentru ca avea nevoie de "cineva care sa poata interpreta un personaj tipic, din clasa medie, din perioada comunista, inteligent, cu simtul umorului, cu autoironie".

Inaintea acestui rol, Luminita Gheorghiu a castigat Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin, pentru filmul „Pozitia copilului”-2013, si un trofeu onorant din partea Asociatiei Criticilor de Film din Los Angeles, fiind invitata si apreciata la Festivalul de la Cannes 2006 pentru filmul „Moartea domnului Lazarescu”.

In plan personal, actrita este casatorita cu un medic stomatolog, impreuna cu care are doua fete: Maria, care are 23 de ani si Alexandra, de 21 ani. Daca fiica cea mare a ales medicina, fata cea mica a decis sa faca regie si chiar vrea sa isi distribuie mama in prima sa productie.

Filmografie:
Pozitia copilului (2013) - Cornelia
Sunt o baba comunista (2013) - Emilia
Brave / Neinfricata (2012) - vrajitoarea (versiune romana)
Dupa dealuri (2012) - diriginta
Aurora (2010) - Mioara Avram
Despartire (2010)
Fotografia (2010)
Francesca (2009) - Ana
Nunta muta (2008) - Fira
The Yellow Smiley Face / Fata galbena care rade (2008) - Mia Popescu
4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007) - Doamna Radu
Interior. Scara de bloc (2007) - doamna Pascale
A fost sau n-a fost? (2006) - Doamna Jderescu
Lombarzilor 8 (2006) - Ilinca Matei
Bucuresti - Berlin / Bucuresti - Berlin (2005) - Mama
Moartea domnului Lazarescu (2005) - Mioara
Sex Traffic (2004)
Le temps du loup / Vreme de restriste (2003) - Dna. Homolka
Maria (2003) - Maia
Conserve de familie (2001)
Detectiv fara voie (2001)
Marfa si banii (2001) - Mama lui Ovidiu
Code inconnu: Recit incomplet de divers voyages / Cod necunoscut (2000) - Maria
Train de vie / Trenul vietii (1998) - Rivka
Prea tarziu (1996)
Stare de fapt (1996)
Priveste inainte cu manie (1993) - Lucretia, sotia lui Stefan Ciugudean
Trahir (1993) - Silvia
Ramanerea (1992)
Drumul cainilor (1991)
Campioana (1990)
Morometii (1988) - Catrina Moromete
Fapt divers (1984)
Secvente (1982)
Labirintul (1980)

de Redactia - 1981 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi