Astazi este ziua actritei Ilinca Tomoroveanu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua actritei Ilinca Tomoroveanu. La multi ani!

Data nasterii: 21 August 1941
Ilinca Tomoroveanu s-a nascut pe 21 august 1941, la Bucuresti. Nepoata lui Octavian Goga, Ilinca Tomoroveanu a studiat la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, promotia 1964 (clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar). Debutul cinematografic a avut loc in 1960, in filmul „Mandrie” (regia Marius Teodorescu), iar pe scena teatrala a debutat in anul 1964, la Teatrul National Bucuresti in rolul Cristinei din piesa „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu (regia Horea Popescu).

De-a lungul timpului, actrita a jucat atat pe scena Teatrului National din Bucuresti, cat si in piese de teatru la Televiziunea Romana sau in filme. In stagiunea 2008–2009, Ilinca Tomoroveanu a interpretat la Teatrul National „Ion Luca Caragiale” personajul Ilina Romescu din piesa Jocul ielelor, de Camil Petrescu. Ea a detinut si alte roluri importante din dramaturgia romaneasca, in piese scrise de H. Lovinescu, E. Barbu, P. Everac, T. Popovici, Delavarancea si Mihail Sorbu, dar si din cea clasica si moderna ala, in piese semnate de Lope de Vega, Victor Hugo, F. M. Dostoievski, Tolstoi, Alfred de Musset, Jean Anouilh. Pentru intreaga sa cariera, Ilinca Tomoroveanu a fost distinsa pentru activitatea sa cu Medalia Comemorativa Mihai Eminescu (2000) si cu Ordinul Meritul Cultural in grad de comandor (2004).

In 1980, doamna Tomoroveanu devine membra a Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), pentru ca zece ani mai tarziu sa fie membra in Uniunea Teatrala din Romania (UNITER). Din 1998 aceasta parte si din senatul UNITER, obtinand un an mai tarziu functia de presedinte de onoare al Fundatiei Culturale „Zilele Octavian Goga”. In 2005 a fost numita director adjunct artistic al Teatrului National „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti.

In plan personal, Ilinca Tomoroveanu este casatorita actorul cu Traian Stanescu, directorul artistic al Teatrului National Bucuresti. Au fost colegi de teatru, au avut prieteni comuni, s-au tot intalnit in diverse cercuri, stateau in acelasi cartier si, urmare a tuturor acestor coincidente, s-au indragostit aproape brusc, desi dupa o lunga prietenie. S-au casatorit in 1977, iar de curand au aniversat 33 de ani de casnicie. Cei doi au un fiu, Mihai Stanescu, redactor TV.

de Redactia - 2528 afisari
 
         
 
3.0 - 1 voturi