Astazi este ziua actritei Ileana Stana Ionescu. La multi ani!
    -
 

Astazi este ziua actritei Ileana Stana Ionescu. La multi ani!

Data nasterii: 14 Septembrie 1936
Ileana Stana Ionescu s-a nascut pe 14 septembrie 1936, in Brad, judetul Hunedoara. Desi isi dorea sa devina ziarista, fiica unei italiene si a unui fost ofiter in armata lui Antonescu, Ileana Stana Ionescu a fost pusa in fata unei situatii neplacute: dosarul de admitere i-a fost respins. Timp de 10 ani a jucat teatru la Resita si la Piatra Neamt - primul rol a fost al lui Agnes din spectacolul “Scoala femeilor” de J.B.P. Molière, in 1955. Actrita a mai jucat in „Judecata sangeroasa” de Iosif Kaxetan Tyl, „Nota zero la purtare” de Octavian Sava si Virgil Stoenescu, “Ochiul babei” de Ion Creanga, “Familia lui Allan” de Gusein Muhtarov, “Povestea unei iubiri” de Konstantin Simonov sau  “Mizerie si noblete” de Eduardo Scarpeta.
Dupa ce a jucat un timp pe scena Teatrului de Stat din Brasov, actrita s-a mutat in Capitala si a fost distribuita in piese ca “Titanic vals” de Tudor Musatescu la Teatrul “Lucia Sturdza Bulandra”, la Teatrul de Revista Constantin Tanase, in “Boeing” de Marc Camoletti, “Micul infern” de Mircea Stefanescu si “Functionarul de la Domenii” de Petre Locusteanu.
Din 1969, Ileana Stana Ionescu joaca pe scena Teatrului National din Bucuresti. A interpretat multe roluri, in piese ca “Idiotul” de Fiodor Mihailovici Dostoievski, “Coana Chirita” de Tudor Musatescu, “Gaitele” de Alexandru Kiritescu, “Gaitele” de Alexandru Kiritescu, “Livada de visini” de A.P. Cehov, “Casa Bernardei Alba” de Federico Garcia Lorca, “O batista in Dunare” de D.R. Popescu, “Cabotinul” de John Osborne, “Iolul si Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, “Sambata, duminica, luni” de Eduardo De Filippo sau Molto, “Comedia norilor” dupa Aristofan.
In 1976 i s-a decernat premiul Teatrului National pentru activitatea artistica, a primit premiul de interpretare feminina pentru rolul la Festivalul Lucian Blaga, in 1995.
Debutul cinematografic si l-a facut in 1964 in filmul “Merii salbatici”. A mai jucat in “Pacala”, “Gloria nu canta”, “Tufa de Venetia”, “Eu, tu si Ovidiu”, “Grabeste-te incet”, “Dumbrava minunata”, “Alo, aterizeaza strabunica”, “Secretul lui Bachus”, “Cuibul de viespi”, “Cucoana Chirita”, “Chirita in Iasi” sau “Harababura”.
In anul 2002 actritei sarbatorite astazi i s-a decernat Ordinul National Serviciul Credincios in Grad de Cavaler pentru intreaga sa cariera.

de Redactia - 3145 afisari
 
         
 
4.3 - 3 voturi